Subject is in lectured i bacalar study program: Specialisation in public health, branch: General health ? combined form in 3rd year of study. Main bearing are: Physiology and pathophysiology of metabolism ant nutrition. Examination in alternation of internal environment. Establishing of nutritional demands, means of infusion therapy. Means of enteral and parenteral nutrition.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (31.10.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku.
Fyziologie a patofyziologie metabolismu a výživy, vyšetření při poruchách vnitřního prostředí a výživy, určení nutričních potřeb, prostředky infúzní terapie, prostředky parenterální výživy a enterální výživy.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
Aim of the course -
To acquire knowledge and practical know-how in the field of clinical nutrition. After graduation students may be able to work for example as a nutritional advisor in communal hygiene.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (31.10.2008)
Získat teoretické znalosti a základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy, tak aby po ukončení studia mohli studenti vykovávat požadované úkony, např. poradenství v oblasti komunitní výživy s dobrými znalostmi i v oblasti výživy léčebné.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
Literature -
Štěpán svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru: Klinická výživa, dodávaná studentům v elektronické formě (zasílány na adresu dodanou studenty na e-mailovou adresu s přístupovým heslem)
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Teaching methods -
Lectures, practical exercises
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Přednášky, praktika
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
Requirements to the exam -
At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
Syllabus -
The lectures may be devided in two main study ambits:
1. dietology
2. nutrition in clinically important alteration of health
Part concerning of dietology predominantelly deals with nutrition of persons, which are cured by help of appropriate restrictive diets. The attention is stressed to demand the beast quality of consummed food. Especially this point of view is essential in restrictive diets, for example diet in pancreatitis, gluten-free diet, diet in phenylketonuria and others.
Part concerning of nutrition in severe clinical diseases stressed special form of nutrition in these patients, for example in patients after burn injury, nutrition of patients in emergency units and others.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (31.10.2008)
Přednáškovou část možno rozdělit do dvou oblastí a těmi je
1. dietologie
2. výživa nemocných v závažných klinických stavech
Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. Jsou ale rovněž informace o dietních režimech, které jsou často hraniční mezi výživou léčebnou a výživou komunitní, jako na příklad dieta či spíše režim při dietu, obezitě, aterosklerose a podobně. Je rovněž zmiňována potřeba do určité míry specifického výživového režimu u řady fyziologických stavů, jako je na příklad výživa ve stáří, v těhotenství, základní údaje o výživě při sportovním zatížení.
V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.
V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)