The course is taught in the bachelor study programme. Honours in Health Care - Specialization -Public Health Care, in the 3rd year-class. The course is engaged with linking of biological and economical aspects as a intersectorial problem. Education is targeted on the introductory economical food processing parameters, various nutrition recommendations, foodstuff quality, food legislative, food consumption, food composition data bases as a tool for the nutrition evaluation. Further the course gives infomation about nutrition and food policy, organic foods, functional foods, the GMO containing products and information about the intenational organizations acting in the human nutrition and food sector.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému. Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
Aim of the course -
Disclosure of basic informations and knowledge of the complex of problems connected with human nutrition and with dependence between biological and economical food consumption parameters; students will be informed about statistical items for nutritional status evaluation within population groups
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými a ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
Literature -
www.bezpecnostpotravin.cz or www.agronavigator.cz
Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008
Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003
Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006
Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006
Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000
Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005
Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993
Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Recommended journals:
Výživa a potraviny
Potravinářská revue
Ernährung
Am J Clin Nutr
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo
www.agronavigator.cz
Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008
Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003
Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006
Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006
Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000
Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005
Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993
Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Doporučené časopisy:
Výživa a potraviny
Potravinářská revue
Ernährung
Am J Clin Nutr
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
Teaching methods -
Lectures activity, based on simplified learning text, creation of schemes, orientation in the principles, specially in part of legislation and development in food consumption, look for logical bindings between various sectors of education
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňovat obecné zásady a principy před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměřená na vývojové řad u spotřeby potravin, zdůrazňovat klíčové problémy před okrajovými, uplatňovat logiku.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
Requirements to the exam -
At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
Syllabus -
Introduction to nutrition economy studies; cohesion biological and economical parameters
in human nutrition
Nutrition recommendations; basic principles of RDA, recommended food allowances,
food-based nutritional recommendations, nutrition pyramide, health eaten index etc.
Food consumption; methodical principles, statistical dates, family budget dates
Food content databases; principles of creation, evaluation of dates, examples of exploitation
Food quality as a economical category; various aspects of food quality
Common principles of nutrition and food policy (NFP), status of NFP in the Czech Republic
Food legislative principles and barriers
Particular sorts of foodstuffs (organic, function, with GMO)
International organizations dealing with food and nutrition (FAO, WHO, WTO, CA)
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a
ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva
Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových
Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit
potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů
a trendů
Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení
potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot
Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální
funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a
užitných
Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové
politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR
Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich
struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních
vyhlášek)
zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin
veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám
zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin
zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám
problematika bezpečnosti potravin
Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi
GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů
udržitelného rozvoje produkce potravin
Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex
Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)