Státní zkoušku mohou absolvovat pouze studenti, kteří splnili všechny vstupní požadavky. Požadavky k bakalářské práci jsou vyvěšeny na stránkách 3. LF UK v sekci Studenti - bakalářské práce.
OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z PREVENTIVNÍHO LÉKAŘSTVÍ:
PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ
1. Olovo a rtuť v pracovním a životním prostředí - možnosti expozice, účinky, prevence.
2. Profesionální otravy a jejich prevence.
3. Zhoubné novotvary vyvolané škodlivinami pracovního prostředí.
4. Profesionální onemocnění nervového systému a pohybového aparátu.
5. Profesionální infekční a kožní onemocnění a jejich prevence.
6. Zdravotní rizika při práci v hornictví a kovoprůmyslu a jejich prevence.
7. Zdravotní rizika při práci ve zdravotnictví a jejich prevence.
8. Profesionální onemocnění způsobená hlukem a vibracemi.
9. Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí.
10. Nemoci z povolání a pracovní úrazy, jejich posuzování a prevence.
11. Onemocnění způsobená ionizujícím a elektromagnetickým zářením.
12. Zdravotní rizika při práci v zemědělství, lesnictví a potravinářství a jejich prevence.
13. Zdravotnická problematika pobytu a práce v zahraničí, cestovní medicína.
14. Pracovně-lékařská služba, posuzování zdravotní způsobilosti k práci.
EPIDEMIOLOGIE
1. Očkovací kalendář v ČR
2. Principy aktivní imunizace
3. Principy pasivní imunizace
4. Infekce vyvolané herpetickými viry: jejich epidemiologické charakteristiky
5. Respirační virové infekce: jejich epidem. charakteristiky
6. Virové hepatitidy: jejich epidem. charakteristiky
7. HIV/AIDS: epidemiologické charakteristiky
8. Ranné infekce: jejich epidem. charakteristiky
9. Epidem. surveillance, účel a elementy
10. Bakteriální střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky
11. Virové střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky
12. Alimentární intoxikace infekční etiologie, epidem. charakteristiky
13. Respirační bakteriální infekce: jejich epidem. charakteristiky
14. Nákazy s přírodní ohniskovostí v ČR
15. Virové exantematické infekce, včetně příušnic
16. Nozokomiální nákazy v ČR, příčiny jejich vzniku, jejich zvláštnosti a prevence
HYGIENA OBECNÁ
1. Světlo, jeho charakteristika, zdroje a účinky. Hodnocení osvětlení míst určených k pobytu lidí.
2. Mikroklima, jeho složky, měření, zdravotní význam. Tepelná pohoda.
3. Hluk v komunálním prostředí, zdroje, zdravotní význam pro jedince a populaci, možnosti prevence.
4. Zdroje vody pro výrobu (přípravu) pitné vody, ochrana zdrojů, postupy při úpravě pitné vody, zabezpečení z hlediska mikrobiální kontaminace.
5. Zdravotní důsledky z mikrobiálního a chemického znečištění vody, možnosti prevence.
6. Balené pitné vody, stolní vody, doúprava vody u spotřebitele. Legislativa, sledované parametry v pitné vodě.
7. Rekreační vody, odpadní vody - zdravotní rizika, prevence.
8. Synantropní organismy a jejich vliv na zdraví.
9. Druhy odpadů a jejich zdravotní rizika.
10. Problematika odpadů: omezování vzniku, likvidace a zdravotní rizika, recyklace, využití.
11. Znečištění venkovního ovzduší. Nejzávažnější znečišťující látky a jejich zdroje, zdravotní účinky a jejich prevence.
12. Smog - rozdělení, mechanismy vzniku, zdravotní účinky, možná preventivní opatření.
13. Prostředí interiérů, znečištění chemickými látkami a přítomnost dalších faktorů ovlivňujících lidské zdraví.
14. Monitorování expozice člověka toxickým a genotoxickým látkám z prostředí (základní principy, metody).
15. Hygienická problematika ve zdravotnických zařízeních. Odpady ve zdravotnictví.
16. Ukazatele kvality bydlení. Vztah bydlení a zdraví. Syndrom "nemocných budov".
17. Hodnocení zdravotních rizik. Základní princip, postupy a využití.
HYGIENA VÝŽIVY
1. Bílkoviny ve výživě a jejich metabolismus.
2. Tuky a cholesterol ve výživě a jejich metabolismus. Dyslipoproteinémie.
3. Sacharidy ve výživě a jejich metabolismus. Vláknina.
4. Trávení a vstřebávání živin
5. Vitaminy
6. Minerální látky a stopové prvky
7. Přídatné látky v potravinách (dělení, charakteristika, podmínky použití, značení na obalech, zdravotní rizika)
8. Přirozené toxiny v potravinách. Plísně a mykotoxiny. Otravy houbami
9. Toxické látky v potravinách (organické a anorganické kontaminanty, rezidua látek, používaných v zemědělské výrobě)
10. Změny v poživatinách vlivem různých technologických postupů a rizika pro zdraví.
11. Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu, možnosti prevence
12. Saprofytické mikroorganismy a jejich význam v hygieně výživy. Mikroflóra gastrointestinálního traktu
13. Maso a masné výrobky, ryby (nutriční a hygienický význam)
14. Mléko a mléčné výrobky. Vejce (nutriční a hygienický význam)
15. Obilniny a výrobky z nich. Olejniny, oleje a tuky (nutriční a hygienický význam)
16. Luštěniny, zelenina a ovoce (nutriční a hygienický význam)
17. Nápoje nealkoholické a alkoholické. Alkohol a alkoholismus
18. Právní normy a předpisy v hygieně výživy
19. Hygienické požadavky na stravovací služby, postup při výkonu státního zdravotního dozoru
20. Požadavky na osobní a provozní hygienu při činnostech epidemiologicky závažných
21. Hygienické požadavky na nemocniční stravování. Rizika nozokomiálních infekcí ve vztahu k nemocniční výživě
22. Potraviny pro zvláštní výživu
23. Nutriční anémie
24. Nutriční osteopatie
25. Potravinové alergie a intolerance
26. Malnutrice a hladovění (typy, výskyt, důsledky), metabolické změny při hladovění a jejich regulace
27. Obezita (příčiny, typy, diagnostika, léčba), metabolický syndrom. Výživa v prevenci diabetu.
28. Hodnocení nutričního stavu a metody sledování výživové spotřeby
29. Výživa dětí a adolescentů
30. Výživa těhotných a kojících žen
31. Výživa seniorů a jejich nutriční stav (rizika, specifika, nástroje hodnocení NS)
32. Výživa v patogenezi a prevenci nádorových onemocnění
33. Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, ostatní)
34. Rizikové faktory aterogeneze ve výživě
35. Alternativní výživové směry
ZDRAVÍ DĚTÍ A MLÁDEŽE
1. Hodnocení růstu u dětí a mládeže (faktory ovlivňující růst, sekulární trend, antropometrické znaky, indexy, percentilové růstové grafy, kostní věk).
2. Vývojové charakteristiky u dětí předškolního a školního věku (somatické, psychické, emocionální a sociální).
3. Hodnocení vývoje a školní zralosti u předškolního dítěte (znaky v oblasti psychického, emocionálního a sociálního vývoje a možnosti jejich hodnocení).
4. Syndrom rizikového chování u mladistvých (formy, příčiny, následky, prevence).
5. Program SZO/UNICEF na podporu a ochranu kojení a jeho realizace v ČR (péče o matku a dítě v období před porodem, v porodnici, po propuštění z porodnice).
6. Výživa kojenců a malých dětí (doporučení SZO, význam kojení, rizika kojenecké mléčné výživy a předčasného zavádění příkrmů).
7. Výživa dětí předškolního a školního věku (zdravotní rizika z nedostatku a nadbytku živin, výživová doporučení, nástroje zdravotní výchovy, intervenční programy na ozdravění výživy).
8. Rizikové faktory v zařízeních pro děti předškolního věku (infekční onemocnění, úrazy, denní a stravovací režim, sociální vztahy).
9. Rizikové faktory v zařízeních pro děti školního věku (podmínky pro školní práci, organizace učební činnosti, sociální vztahy).
10. Prevence násilí vůči dítěti v rodině (sy CAN), ve škole (šikanování), komunitě (divácké násilí) a společnosti (online násilí).
11. Prevence vzniku závislostí u dětí (drogy, alkohol, gambling, virtuální realita), protektivní faktory a resilience.
12. Sebevražedné chování a záměrné sebepoškozování u dětí a mladistvých (definice, výskyt, prevence).
13. Práva dětí (Úmluva o právech dítěte, Charta práv dětí v nemocnici, provozní řád škol a školských zařízení).
14. Základní potřeby dětí (tělesné, psychické, emocionální, sociální a duchovní).
15. Kouření - zdravotní rizika (složení tabákového kouře, zdravotní důsledky aktivního a pasivního kouření).
16. Kouření - prevence a léčba (prevalence kouření v ČR, primární prevence, sekundární prevence, psychická a fyzická závislost na nikotinu, abstinenční příznaky, léčba závislosti na tabáku).
17. Program podpory zdraví ve školách - "Škola podporující zdraví" (pohoda prostředí, zdravé učení, výchova ke zdraví, otevřené partnerství).
18. Program podpory zdraví v mateřských školách "Mateřská škola podporující zdraví" (cíle a obsah programu).
19. Obezita u dětí a mládeže (prevalence nadváhy a obezity, rizikové faktory, prevence, léčba).
TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ
1. Reakce na akutní zátěž (kardiopulmonální, metabolická, vnitřního prostředí, hormonální).
2. Zátěžové testy - provedení, indikace, kontraindikace a pojem patologického testu.
3. Metodika zátěžových testů -druhy, zdroje zatížení, protokoly ZT.
4. Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech (VO2, TF, TK, RQ, anaerobní práh).
5. Metabolizmus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu.
6. Základy preskripce pohybové aktivity v primární prevenci. Určení a vyjádření intenzity PA při preskripci tělesné zátěže.
7. Doping
8. Tělesná aktivita a nadváha. Redukční programy.
9. Vliv pravidelné tělesné aktivity na organismus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolismus sacharidů a lipidů, hormonální systémy aj. …).
10. Metabolický syndrom, definice, možnosti léčebného působení.
11. Obesita: diagnostika, klasifikace, klinický význam
12. Obesita: etiopatogeneze, komplikace, léčba.
13. Úloha pohybové aktivity u kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin…) : primární a sekundární prevence.
14. Pohybová aktivita v léčbě ne-kardiovaskulárních chorob (metabolické choroby, osteoporóza, plicní choroby ….).
LEGISLATIVA
1. Systém práva a právní norma
2. Typy právních kultur, prameny práva
3. Právní řád ČR a hierarchie právních norem
4. Ústava České republiky
5. Listina základních práv a svobod
6. Ústavní model dělby moci
7. Soudnictví v ČR
8. Občanský zákoník
9. Právní způsobilost
10. Právnické osoby a obchodní korporace
11. Trestní zákoník
12. Správní řád
13. Zákoník práce
14. Právní odpovědnost
15. Občanskoprávní odpovědnost
16. Trestněprávní odpovědnost
17. Správně-právní a disciplinární odpovědnost
18. Právní předpisy upravující oblast poskytování zdravotní péče a ochrany veřejného zdraví
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)