SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Quality Assessment of Plant Origin Food Basics - CNT055P3
Title: Základy hodnocení kvality potravin rostlinného původu
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:24/24, C+Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je zaměřen na prohloubení teoretické a praktické znalosti vztahů utváření jakosti v systému rostlina - produkt - technologie zpracování - výrobek. V rámci předmětu bude sledován vliv agroekologických podmínek na utváření jakosti rostlinných produktů jako základní předpoklad pro výrobu kvalitních potravin. Pozornost bude věnována stavbě a vnitřnímu složení rostlinných produktů z pohledu zpracování, užití a kvality potravin. Cílem výuky je poskytnout znalosti o složení a kvalitě rostlinných produktů, naučit studenty vyhodnotit kvalitu rostlinných produktů. Základní formou výuky jsou přednášky a praktické úlohy na cvičeních. Znalosti studentů jsou kontrolovány pravidelnými testy.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
Aim of the course - Czech

Student získá přehled o složení hlavních plodin, hlavní nutriční výhody a nedostatky, hlavní technologické vlastnosti, definování jakostních parametrů, vysvětlení pojmů a proč jsou parametry definovány, jak mohou ovlivnit procesy zpracování; vliv sklizně a čištění na kvalitu, základní nároky na skladování.

Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
Course completion requirements - Czech

Zápočet - docházka, vypracování protokolů, splnění požadovaného počtu bodů za průběžné testy
Zkouška – písemný test a ústní zkouška

Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
Literature - Czech

Základní literatura:

DOSTÁLOVÁ J., KADLEC P. a kol. (2014). Potravinářské zbožíznalství. Key Publishing, Ostrava, 425 s.

BYUNG-KEE B., ULLRICH S. E. (2008). Barley for food: Characteristics, improvement and renewed intrest, J. Cereal Sci., 48, 233-242.

Doporučená literatura:
KADLEC, P., MELZOCH K., VOLDŘICH M. (2009). Co byste měli vědět o výrobě potravin?: Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 536 s.
ŠEDIVÝ, P. a kol. (2013). Pekařská technologie I. Suroviny. Pekař a cukrář, Praha, 238 s.
ČEPL, J. a kol. (2009). Konzumní brambory na poli, zahradě a v kuchyni. VÚ bramborářský s.r.o., Havlíčkův Brod, 206 s.
HOUBA, M., HOCHMAN, M., HOSNEDL, V. (2009). Luskoviny pěstování a užití. Kurent, České Budějovice, 133 s.
BARANYK, P. a kol. (2010). Olejniny. Profi Press, Praha, 205 s.
MOUDRÝ, J. a kol. (2011). Alternativní plodiny. Profi Press, Praha, 142 s. SUDHA, M. L. et al. (2016). Use of dry-moist heat effects to improve the

Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
Teaching methods - Czech

Základní formou výuky jsou přednášky a praktické úlohy na cvičeních.

Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
Syllabus - Czech

Náplň přednášek:

  1. Úvod, historie, současný stav. Kvalita, legislativa, obchod s rostlinnými produkty
  2. Látkové složení. Možnosti ovlivnění kvality
  3. Obiloviny. Pseudoobiloviny. Charakteristika, posklizňové ošetření, skladování
  4. Obiloviny. Požadavky. Sladovnický ječmen
  5. Obiloviny. Pseudoobiloviny. Využití
  6. Olejniny
  7. Luštěniny
  8. Okopaniny hlíznaté
  9. Okopaniny bulevnaté
  10. Ovoce, zelenina, chmel, káva, čaj

Náplň cvičení:

  1. Úvod, požadavky (absence, protokoly, pláště), poznávačka, exkurze laboratoře a pavilonu
  2. Hodnocení semen plodin, poznávačka
  3. Nákupní hodnocení pšenice
  4. Hodnocení kvality sladovnického ječmene a sladu
  5. Hodnocení kvality olejnin
  6. Hodnocení kvality luštěnin, stanovení vařivosti, senzorické hodnocení
  7. Hodnocení kvality okopanin, stolní hodnota brambor, varné typy, charakteristiky užitných směrů
  8. Hodnocení čajů a kávy
  9. Prezentace semestrálních prací
  10. Zápočet: znalost semen základních plodin, zápočtový test
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html