SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies - B03507 (Child and Adult Nutrition)
Title: Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie
Guaranteed by: Institute Institute of Medical Microbiology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Prague (11-00351)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2024
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Old code: B02721
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
Interchangeability : B02721
Annotation - Czech
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
Aim of the course - Czech

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (15.02.2022)
Course completion requirements - Czech

Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST.

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
Literature - Czech

Povinná:

  • Vacek, Václav. Alimentární infekce. Praha: Galén, 2002, 163 s. ISBN 80-7262-166-1.
  • Julák, Jaroslav, Pavlík, Emil. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Praha: Karolinum, 2010, 443 s. ISBN 978-80-246-1792-3.
  • Krejsek, Jan, Kopecký, Otakar. Klinická imunologie. [Hradec Králové]: Nucleus, 2004, 941 s. ISBN 80-86225-50-X.
  • Krejsek, Jan, Andrýs, Ctirad, Krčmová, Irena. Imunologie člověka. Hradec Králové: Garamon s.r.o., 2016, 495 s. ISBN 978-80-86472-74-4.
  • Špičák, Václav, Panzner, Petr. Alergologie. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 348 s. ISBN 80-7262-265-X.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

Doporučená:

  • Hořejší, Václav, Bartůňková, Jiřina. Základy imunologie. Praha: Triton, 2009, 316 s. ISBN 978-80-7387-280-9.
  • Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. Plzeň: Adéla, 2007, 267 s. ISBN 978-80-902532-2-3.
  • Schleip, Thilo. Histaminová intolerance. Praha: Galén, 2009, 118 s. ISBN 978-80-7262-666-3.
  • Gershwin, M. Eric, German, J. Bruce Keen, Carl L. (eds.). Nutrition and immunology : principles and practice. Totowa: Humana Press, 2000, 505 s. ISBN 0-89603-719-3.

Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
Teaching methods - Czech

přednášky

Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (15.02.2022)
Requirements to the exam - Czech

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
Syllabus - Czech

1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.

2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.

3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.

4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.

5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.

6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.

7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.

8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz

9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.

10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.

11. Alergie na vybrané druhy potravin.

12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.

13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.

14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.

15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
Learning resources - Czech

prezentace v MS TEAMS, vybrané kapitoly z povinné a doporučené literatury

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
Entry requirements - Czech
splněné prerekvizity
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
Registration requirements - Czech
splněné prerekvizity
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
Education plan -
Schedule semestral
Educational week Date From - To Education type Theme Teacher Files Note Hodnocení
102.10.202408:30 - 10:00lectureZáklady mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. RNDr. Jan Bobek, Ph.D. 
209.10.202408:30 - 10:00lectureAlimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.MUDr. Zora Mělková, Ph.D. 
316.10.202408:30 - 10:00lectureZdroje a sezónnost výskytu alimentárních infekcí.Mgr. Marta Chanová, Ph.D. 
423.10.202408:30 - 10:00lectureSterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.doc. Ing. Karel Holada, Ph.D. 
530.10.202408:30 - 10:00lectureSouhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.prof. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
606.11.202408:30 - 10:00lectureImunopatologické reakce a stavy. Zánět.prof. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
713.11.202408:30 - 10:00lectureKlinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.Mgr. Michaela Nováková 
820.11.202408:30 - 10:00lecturePotravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz.MUDr. Dana Čechová 
927.11.202408:30 - 10:00lecturePotravinové alergie – diagnostika. Histaminová intolerance. MUDr. Dana Čechová 
1004.12.202408:30 - 10:00lectureZkřížené alergie. Orální alergický syndrom.MUDr. Dana Čechová 
1111.12.202408:30 - 10:00lectureAlergie na vybrané druhy potravin. MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
1218.12.202408:30 - 10:00lectureSpecializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.Mgr. Michaela Nováková 
1308.01.202508:30 - 10:00lecturePřecitlivělost na určitý druh obilniny – přechodná. Celiakie.MUDr. Helena Posová, CSc. 
1415.01.202508:30 - 10:00lectureNutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.MUDr. Dana Čechová 
1522.01.202508:30 - 10:00lectureShrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html