|
|
|
||
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi,
autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
|
|
||
Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním. Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (15.02.2022)
|
|
||
Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST. Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie). Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
|
|
||
přednášky Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (15.02.2022)
|
|
||
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie): Otázky ke zkoušce: A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia) 1. Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů 2. Vyšetřovací metody v mikrobiologii 3. Fyziologická flóra GIT a její význam 4. Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami 5. Metody sterilizace 6. Metody dezinfekce 7. Asepse a hygienická dezinfekce rukou 8. Sezónní alimentární infekce. 9. Nesezónní alimentární infekce. 10. Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy). 11. Původci alimentárních infekcí 12. Prevence a rizika alimentárních infekcí 13. Terapie alimentárních infekcí B. Imunologie, potravinové alergie 1. Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce 2. Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce 3. Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce 4. Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce 5. Význam žírných buněk 6. Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání) 7. Slizniční imunitní systém 8. Slizniční IgA 9. Orální tolerance 10. Imunopatologická reakce I. Typu 11. Imunopatologická reakce II. Typu 12. Imunopatologická reakce III. Typu 13. Imunopatologická reakce IV. Typu 14. Zánět 15. Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence 16. Imunologický význam mateřského mléka 17. Bezlepková dieta 18. Prebiotika a probiotika, symbiotika 19. Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici 20. Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici 21. Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy 22. Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady) 23. Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy 24. Zkřížená alergie 25. Diagnostika potravinových alergií 26. Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba) 27. Potravinová alergie z hlediska věku 28. Imunopatologické reakce na lepek 29. Klinické projevy celikaie 30. Laboratorní diagnostika celiakie 31. Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů 32. Nutrice a imunitní systém Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
|
|
||
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. 2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. 3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. 4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena. 5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém. 6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět. 7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie. 8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz 9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance. 10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom. 11. Alergie na vybrané druhy potravin. 12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti. 13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie. 14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů. 15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika. Last update: Kolářová Jana (16.02.2022)
|
|
||
prezentace v MS TEAMS, vybrané kapitoly z povinné a doporučené literatury Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
|
|
||
splněné prerekvizity Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
|
|
||
splněné prerekvizity Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (20.11.2022)
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|