|
|
|
||
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (10.03.2020)
|
|
||
Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním. Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (10.03.2020)
|
|
||
Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST. Práci nezasílejte e-mailem, ale přineste ji vytištěnou ke zkoušce! Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (27.12.2022)
|
|
||
* Základní studijní literatura Fuchs M.: Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. Mladá fronta, Praha, 2017. Last update: Kohútová Vladislava, Ing. (10.03.2020)
|
|
||
Přednášky s diskuzí v termínu výuky, samostatné studium, konzultace dle domluvy s jednotlivými vyučujícími. Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (16.09.2022)
|
|
||
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie): Otázky ke zkoušce: A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia) 1. Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů 2. Vyšetřovací metody v mikrobiologii 3. Fyziologická flóra GIT a její význam 4. Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami 5. Metody sterilizace 6. Metody dezinfekce 7. Asepse a hygienická dezinfekce rukou 8. Sezónní alimentární infekce. 9. Nesezónní alimentární infekce. 10. Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy). 11. Původci alimentárních infekcí 12. Prevence a rizika alimentárních infekcí 13. Terapie alimentárních infekcí B. Imunologie, potravinové alergie 1. Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce 2. Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce 3. Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce 4. Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce 5. Význam žírných buněk 6. Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání) 7. Slizniční imunitní systém 8. Slizniční IgA 9. Orální tolerance 10. Imunopatologická reakce I. Typu 11. Imunopatologická reakce II. Typu 12. Imunopatologická reakce III. Typu 13. Imunopatologická reakce IV. Typu 14. Zánět 15. Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence 16. Imunologický význam mateřského mléka 17. Bezlepková dieta 18. Prebiotika a probiotika, symbiotika 19. Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici 20. Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici 21. Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy 22. Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady) 23. Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy 24. Zkřížená alergie 25. Diagnostika potravinových alergií 26. Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba) 27. Potravinová alergie z hlediska věku 28. Imunopatologické reakce na lepek 29. Klinické projevy celikaie 30. Laboratorní diagnostika celiakie 31. Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů 32. Nutrice a imunitní systém Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (24.09.2021)
|
|
||
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. 2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. 3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. 4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena. 5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém. 6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět. 7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie. 8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz 9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance. 10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom. 11. Alergie na vybrané druhy potravin. 12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti. 13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie. 14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů. 15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika. Last update: Kolářová Jana (05.02.2021)
|
|
||
Studijní opory pro předmět „Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie“ Úvodní informace Cílem předmětu je seznámit studenty se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, nutričními doporučeními u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním. Součástí výuky je zopakování a prohloubení základních a speciálních mikrobiologických témat, zaměřených především na alimentární infekce. Nedílnou součástí je informace o možných preventivních a terapeutických postupech. V části imuno- alergologické jsou studenti po zopakování základních imunologických poznatků orientována na slizniční imunitu a její význam. Další část výuky je věnována imunopatologických stavům a jejich možnému ovlivnění nutričními faktory (včetně např. významu mateřského mléka), se zaměřením na problematiku potravinových alergií. Jednotlivá témata jsou zpracována jako samostatné studijní opory nebo spolu s tématy blízkými, s uvedením doporučeného času pro jejich nastudování. Kontrolní otázky slouží pro studenty jako podklad pro shrnutí nabytých znalostí a ověření jejich zvládnutí. Pro konkrétní kapitoly jsou samostatně uvedeny odkazy na doporučenou literaturu a další studijní materiály, v SISu jsou nahrány powerpointové prezentace jednotlivých témat. Pro základní mikrobiologickou a imunologickou orientaci a zopakování bazálních znalostí je doporučená literatura uvedena v SIS společně pro celý předmět. Součástí studijních opor jsou kontakty na jednotlivé vyučující pro domluvu možné konzultace k danému tématu. Studijní opory jsou vloženy do části "Soubory" - přístupné pro studenty, kteří mají zapsaný předmět. Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (24.09.2021)
|
|
||
splněné prerekvizity Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (24.09.2021)
|
|
||
splněné prerekvizity Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (24.09.2021)
|
|
||||||||||||||||||||||
|