Cílem předmětu je získat teoretické vědomosti a praktické dovednosti v ošetřování, prevenci, diagnostice a léčbě v oblasti klinické výživy a nutriční terapie. Dalším cílem je nácvik komunikačních a edukačních schopností při sestavení a realizaci nutričního plánu v rámci spolupráce ve zdravotnickém týmu.
Last update: Kolářová Jana (07.01.2020)
Literature - Czech
Povinná:
ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: GRADA. 2 vydání, 2008, s. ISBN 978-80-247-7029-1.
URBÁNKOVÁ, P. a L. URBÁNEK. Klinická výživa v současné praxi. Brno: NCONZO, 2008, s. ISBN 978-80-7013-473-3.
SOBOTKA, L. et. al. Basics in Clinical Nutrition. Praha: GALÉN, 2011, 723 s. ISBN 978-80-7262-821-6.
SVAČINA, Š. a kol. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: GALÉN, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
Last update: Brůha Radan, prof. MUDr., CSc. (15.02.2023)