Cílem předmětu je získat teoretické vědomosti a praktické dovednosti v ošetřování, prevenci, diagnostice a léčbě v oblasti klinické výživy a nutriční terapie.
Dalším cílem je nácvik komunikačních a edukačních schopností při sestavení a realizaci nutričního plánu v rámci spolupráce ve zdravotnickém týmu.
Last update: Kolářová Jana (15.01.2020)
Literature - Czech
Povinná:
Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči 2., rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7029-1.
Urbánková, Pavla Urbánek, Libor. Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3.
Sobotka, Luboš, Allison, S. P. (eds.). Basics in clinical nutrition. Praha: Galén, 2011, 723 s. ISBN 978-80-7262-821-6.
Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.