|
|
|
||
Cílem předmětu hygiena a epidemiologie je získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Last update: Kolářová Jana (07.01.2020)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (02.09.2020)
|
|
||
Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Výuka probíhá na Ústavu hygieny a epidemiologie Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (02.09.2020)
|
|
||
Požadavky ke zkoušce: zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu. Zkušební otázky: 1. Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví 2. Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence. 3. Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence 4. Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší 5. Zdravotní rizika z odpadů, včetně nemocničních. 6. Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci 7. Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením.. 8. Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví 9. Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví. 10. Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví.. 11. Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví. 12. Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků. 13. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody. 14. Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody. 15. Balená voda, pitný režim. 16. Výživová doporučení pro populaci. 17. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě. 18. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka. 19. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka. 20. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka. 21. Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin). 22. Hygiena potravin a bezpečné stravování 23. Toxické a přídatné látky v potravinách. 24. Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 25. Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy. 26. Poškození zdraví z práce, druhy a prevence 27. Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli. 28. Nákazy přenášení krví.
29. Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy. 30. Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku 31. Užívání tabákových výrobků, účinná prevence 32. Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách. 33. Základní ukazatelé zdravotního stavu. 34. Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky. 35. Analytické epidemiologické studie - typy. 36. Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu. 37. Sterilizace - význam, metody. 38. Dezinfekce - význam, metody. 39. Proces šíření nákazy - zdroj. 40. Přenos původců nákaz. 41. Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy. 42. Proces šíření nozokomiálních nákaz. 43. Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence. 44. Zásady práce s biologickým materiálem. 45. Preventivní protiepidemická opatření. 46. Represivní protiepidemická opatření. 47. Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních. 48. Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování. 49. Očkování v ČR. 50. Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence 51. Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence 52. Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence 53. Nákazy přenášené vektory. 54. Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory 55. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění. 56. Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy. Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (23.11.2020)
|
|
||
Probíraná témata:
Hygiena - základní pojmy, historie oboru, aktuální problémy podpory a ochrany zdraví. Zátěž organismu fyzikálními, chemickými, biologickými, psychosociálními faktory. Faktory životního stylu - výživa a zdraví. Hodnocení výživového stavu, výživová doporučení. Faktory životního stylu - kouření. Závislost na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci. Práce a zdraví. Rizikové faktory pracovního prostředí. Hodnocení zdravotních rizik. Pitná voda a zdraví. Hromadní a individuální zásobování vodou. Zdravotní rizika z vody.
Epidemiologie - základní pojmy, historie oboru, epidemiologická metoda práce. Základní ukazatelé zdravotního stavu. Infekční epidemiologie, proces šíření nákazy. Očkování. Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim. Nozokomiální nákazy. Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu. Last update: Kolářová Jana (16.01.2020)
|