|
|
|
||
Předmět popisuje interakce léků a potravin na úrovni farmakokinetiky (absorpce, distribuce, metabolismus,
eliminace) a na úrovni farmakodynamiky – vzájemné antagonistické a synergické účinky léků s potravinami,
alkoholem i fytofarmaky.
Last update: Kolářová Jana (15.03.2023)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Last update: Kolářová Jana (15.03.2023)
|
|
||
Metodou výuky je povinný seminář. Povoleny jsou 2 absence. Last update: Bartošová Olga, MUDr., Ph.D. (24.05.2019)
|
|
||
Požadavky k udělení zápočtu: Aktivní účast na semináři a přednášce. Požadavky ke splnění zkoušky: Podmínkou splnění zkoušky je úspěšné splnění písemného testu. Test se skládá z 20 otázek, každá otázka má 4 možnosti odpovědí. Každá odpověď je hodnocena zvlášť, buď přidělením žádného bodu nebo přidělením jednoho bodu. Správně může být 1 - 4 možnosti. Student má na vypracování testu 30 minut. Výstupní hodnocení: 73 - 80 bodů: výborně 65 - 72bodů: velmi dobře 56 - 64 bodů: dobře 55 a méně bodů: neprospěl V případě dvou neúspěšných výsledků z testu student postupuje na ústní přezkoušení. Last update: Bartošová Olga, MUDr., Ph.D. (15.08.2023)
|
|
||
Obsahem předmětu jsou přednášky a cvičení na níže uvedená témata:
1. Mechanismy interakcí léčiv a potravin. Indukce a inhibice metabolismu léčiv - inhibitory a induktory aktivity enzymů ovlivňujících rychlost eliminace léčiv z řady potravin a fytofarmak
2. Lékové formy a jejich vztah k potravě. Absorpce léčiv a jejich ovlivnění - specializované nutriční postupy a opatření při podávání některých léků (léčiva vyžadující podání nalačno, léčiva vyžadující podání s jídlem, léčiva vyžadující podání s jídlem s vysokým obsahem tuku, mechanismus účinku, význam a mechanismus interakce, příklady zvýšení a snížení účinku současně podávaných léků, příznaky nežádoucích interakcí).
3. Nežádoucí účinky léčiv ovlivňující příjem potravy a nutrici. Dyslipoproteinémie jako vedlejší účinek farmakoterapie.
4. Specializovaný nutriční postup při léčbě metabolického syndromu. Dietní opatření při farmakoterapii obezity, hypertenze, dyslipoproteinémii a diabetes mellitus. Mechanismus účinku podávaných léků, sortiment vhodných a nevhodných potravin. Doporučené postupy při přípravě diety.
5. Specializovaný nutriční postup při antikoagulační léčbě. Působení antikoagulačních preparátů a sledování jeho účinku. Význam stability účinku antikoagulačních preparátů a faktory stabilitu INR narušující. Úloha vitamínu K. Dieta a sortiment vhodných a nevhodných potravin. Výměnné jednotky. Doporučené postupy při přípravě diety. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících.
6. Specializovaný nutriční postup při léčbě antidepresivy (MAOIs). Mechanismus účinku působení antidepresiv. Úloha tyraminu. Edukace pacienta. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě antibiotiky. Mechanismus účinku. Nežádoucí účinky. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
7. Specializovaný nutriční postup při léčbě diuretiky. Mechanismus účinku. Význam interakce. Příznaky interakce těchto diuretik a nevhodných potravin. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě závislostí. Vitaminoterapie, léčba malnutrice.
8. Nutrifarmaceutika. Význam, nemoci a stavy vyžadující podání.
9. Doplňky stravy. Význam a účinné složky potravinových doplňků, vitamíny, minerály, stopové prvky, nemoci a klinické stavy vyžadující podání potravinových doplňků.
10. Intoxikace a antidota.
11. Specializovaný nutriční postup při léčbě diabetes mellitus I. typu. Inzulín - mechanismus účinku. Význam dietních opatření a režimů. Specilalizovaný nutriční postup při léčbě osteoporózy. Mechanismus účinku léků používaných při léčbě osteoporózy, význam vitamínu D a vápníku a jejich interakce. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
12. Specializovaný nutriční postup při farmakoterapii vzácných dědičných metabolických chorob.
13. Specializovaný nutriční postup a farmakoterapie při léčbě idiopatických střevních zánětů. Nemoci vedoucí k idiopatickým střevním zánětům. Farmakoterapie, mechanismus účinku podávaných léků. Význam dietních opatření. Sortiment vhodných a nevhodných potravin. Příprava diety.
14. Specializovaný nutriční postup při protinádorové farmakoterapii. Mechanismus účinku podávaných léků. Vedlejší a nežádoucí účinky. Význam dietních opatření. Výživa onkologického pacienta. Možnosti enterální a parenterální výživy.
15. Vliv pitného a dietního režimu seniorů na farmakoterapii. Dehydratace, snížený příjem potravin, polypragmazie, lékové interakce. Last update: Kolářová Jana (15.03.2023)
|
|
||
Studijní Opory pwp prezentace autorů Farmakologického ústavu https://farm.lf1.cuni.cz/lekove-interakce-s-potravinami ŠVIHOVEC, J. (ed.): Farmakologie, Grada 2018 E-learningové opory zajištěné pedagogy Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN v SIS E-learningové opory v centrálním systému fakulty přes Wikiskripta a přes centrální e-learningový portál (viz www.lf1.cuni.cz ) Beverly McCabe-Sellers, Eric H. Frankel, Jonathan J. Wolfe. Handbook of Food-DrugInteractions. April 29, 2003 by CRC Press Reference - 584 Pages Drug and nutrition interactions: not just food for thought. J Clin Pharm Ther. 2013 Aug;38(4):269-71. doi: 10.1111/jcpt.12075. Epub 2013 May 27 Ötles S, Senturk A. Food and drug interactions: a general review. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Jan-Mar;13(1):89-102. Last update: Kolářová Jana (15.03.2023)
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|