SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies - B02721 (Dietitian with Specialization)
Title: Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie
Guaranteed by: Institute Institute of Medical Microbiology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Prague (11-00351)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:1/1, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc.
Attributes: Nutriční specialista
Teoretický předmět
Is interchangeable with: B03507
Annotation - Czech
Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. Běžné alimentární infekce bakteriální, virové, mykologické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. Sterilizace, desinfekce, asepse, hygiena. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. Klinická imunologie a alergologie, imunopatologické stavy. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti. Rozdělení dle příznaků - kožní reakce, reakce dýchacích cest, reakce zažívacího traktu. Alergie na mléko, na vejce, na mořské ryby, korýše a mušle, ovoce a zeleninu, na ořechy. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná). Nutriční postupy u imunosuprimovaných pacientů.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Aim of the course - Czech

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Course completion requirements - Czech

Zápočet na základě docházky.

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie)

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Literature - Czech

* Základní studijní literatura
Vacek V.: Alimentární infekce. Galén, Praha. 2002
Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77.
Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004 (vybrané kapitoly)
Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008 (vybrané kapitoly)
* Doporučená studijní literatura
http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf, p.1-84, 164-174
<http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf>
Doplňující literatura:
Hořejší, V., Bartůňková, J.: Základy imunologie, 5. vydání. Triton, Praha, 2013 a novější vydání.

Fuchs M.: Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. Mladá fronta, Praha, 2017.
Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007.
Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000.
Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Teaching methods - Czech

přednášky

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Requirements to the exam - Czech

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

 

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (07.09.2018)
Syllabus - Czech

Seznam témat
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.
10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.
11. Alergie na vybrané druhy potravin.
12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Learning resources - Czech

Studenti z jiných oborů než Nutriční terapeut si doplní chybějící znalosti z lékařské mikrobiologie a imunologie.
Literatura: Schindler J.: Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, Praha, 2010
Opory: Mikrobiologie a imunologie: https//el.lf1.cuni.cz/mikrobioimuno1/ Mikrobiologie a imunologie pro bakaláře. 2008
V průběhu semestru jsou studovány jednotlivé úseky podle daného rozpisu formou domácího samostudia.
Podkladem pro samostatnou práci je literatura a opory k jednotlivým tématům. Student svůj postup průběžně sám kontroluje pomocí kontrolních otázek a problémy konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické).
Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou. Podmínkou udělení zápočtu je účast na společné konzultaci. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům a finální kontrola (zkouška) je provedena systémem ústního zkoušení ověřujícího získané znalosti předmětu.
Konzultace
1. Společná: úvodní informace - posluchači jsou rámcově seznámeni s tématickými okruhy předmětu, literaturou a oporami pro samostudium, aby si mohli vytvořit individuální studijní plány. Studenti obdrží seznam otázek ke zkoušce a kontakty na jednotlivé vyučující ke konzultacím.
2. Individuální - formou osobní, e-mailové, nebo telefonické konzultace k právě probíranému tématu.
Seznam témat
1) Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2) Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3) Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
a. Literatura 1 - 3: Vacek V. Alimentární infekce, Galén, 2002
b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.164-174.
<http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf>
c. Literatura pro studenty bakalářských oborů mimo NT a VS: Jiří Schindler, Mikrobiologie <http://www.lekarskeknihy.cz/?id=978-80-247-3170-4> - Pro studenty zdravotnických oborů. Grada 2010.
4) Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
a. Literatura: Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77.
b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.1-84.
5) Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 7-23
b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 271-297
c. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 3-32
6) Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 23-29
7) Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 571-588
b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 649-662
c. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 725-750
d. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 33-42
8) Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 70-78
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 269-282
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281
d. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341
9) Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 111-126
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 282-284
c. Doplňující literatura: Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000.
10) Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 272-275
11) Alergie na vybrané druhy potravin.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 276-282
b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 314-315
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341
12) Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 127-129
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 285-287
13) Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 831-838
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 108-110
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 215-217
14) Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
a. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 214-215
b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281
15) Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 821-830
Doplňující literatura 5-7: Hořejší V., Bartůňková J.: Základy imunologie, 4. vydání. Triton, Praha, 2009.
Doplňující literatura 8-12: Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007.
Doplňující literatura 14-15: Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Entry requirements - Czech

splněné prerekvizity

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Registration requirements - Czech

splněné prerekvizity

Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html