Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. Běžné alimentární infekce bakteriální,
virové, mykologické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. Sterilizace, desinfekce, asepse, hygiena.
Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu
behaviorálního, geografického a ontogenetického. Klinická imunologie a alergologie, imunopatologické stavy.
Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné
možnosti. Rozdělení dle příznaků - kožní reakce, reakce dýchacích cest, reakce zažívacího traktu. Alergie na
mléko, na vejce, na mořské ryby, korýše a mušle, ovoce a zeleninu, na ořechy. Přecitlivělost na určitý druh obilniny
- přechodná). Nutriční postupy u imunosuprimovaných pacientů.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Aim of the course - Czech
Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Course completion requirements - Czech
Zápočet na základě docházky.
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie)
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Literature - Czech
* Základní studijní literatura Vacek V.: Alimentární infekce. Galén, Praha. 2002 Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004 (vybrané kapitoly) Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008 (vybrané kapitoly) * Doporučená studijní literatura http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf, p.1-84, 164-174 <http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf> Doplňující literatura: Hořejší, V., Bartůňková, J.: Základy imunologie, 5. vydání. Triton, Praha, 2013 a novější vydání.
Fuchs M.: Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. Mladá fronta, Praha, 2017. Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007. Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000. Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Teaching methods - Czech
přednášky
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Requirements to the exam - Czech
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):
Otázky ke zkoušce:
A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)
1. Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů
2. Vyšetřovací metody v mikrobiologii
3. Fyziologická flóra GIT a její význam
4. Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami
5. Metody sterilizace
6. Metody dezinfekce
7. Asepse a hygienická dezinfekce rukou
8. Sezónní alimentární infekce.
9. Nesezónní alimentární infekce.
10. Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).
11. Původci alimentárních infekcí
12. Prevence a rizika alimentárních infekcí
13. Terapie alimentárních infekcí
B. Imunologie, potravinové alergie
1. Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce
2. Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce
3. Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce
4. Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce
5. Význam žírných buněk
6. Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)
7. Slizniční imunitní systém
8. Slizniční IgA
9. Orální tolerance
10. Imunopatologická reakce I. Typu
11. Imunopatologická reakce II. Typu
12. Imunopatologická reakce III. Typu
13. Imunopatologická reakce IV. Typu
14. Zánět
15. Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence
16. Imunologický význam mateřského mléka
17. Bezlepková dieta
18. Prebiotika a probiotika, symbiotika
19. Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici
20. Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici
21. Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy
31. Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů
32. Nutrice a imunitní systém
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (07.09.2018)
Syllabus - Czech
Seznam témat 1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. 2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. 3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. 4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena. 5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém. 6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět. 7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie. 8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz 9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance. 10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom. 11. Alergie na vybrané druhy potravin. 12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti. 13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie. 14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů. 15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Learning resources - Czech
Studenti z jiných oborů než Nutriční terapeut si doplní chybějící znalosti z lékařské mikrobiologie a imunologie. Literatura: Schindler J.: Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, Praha, 2010 Opory: Mikrobiologie a imunologie: https//el.lf1.cuni.cz/mikrobioimuno1/ Mikrobiologie a imunologie pro bakaláře. 2008 V průběhu semestru jsou studovány jednotlivé úseky podle daného rozpisu formou domácího samostudia. Podkladem pro samostatnou práci je literatura a opory k jednotlivým tématům. Student svůj postup průběžně sám kontroluje pomocí kontrolních otázek a problémy konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou. Podmínkou udělení zápočtu je účast na společné konzultaci. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům a finální kontrola (zkouška) je provedena systémem ústního zkoušení ověřujícího získané znalosti předmětu. Konzultace 1. Společná: úvodní informace - posluchači jsou rámcově seznámeni s tématickými okruhy předmětu, literaturou a oporami pro samostudium, aby si mohli vytvořit individuální studijní plány. Studenti obdrží seznam otázek ke zkoušce a kontakty na jednotlivé vyučující ke konzultacím. 2. Individuální - formou osobní, e-mailové, nebo telefonické konzultace k právě probíranému tématu. Seznam témat 1) Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. 2) Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. 3) Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. a. Literatura 1 - 3: Vacek V. Alimentární infekce, Galén, 2002 b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.164-174. <http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf> c. Literatura pro studenty bakalářských oborů mimo NT a VS: Jiří Schindler, Mikrobiologie <http://www.lekarskeknihy.cz/?id=978-80-247-3170-4> - Pro studenty zdravotnických oborů. Grada 2010. 4) Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena. a. Literatura: Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77. b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.1-84. 5) Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém. a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 7-23 b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 271-297 c. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 3-32 6) Imunopatologické reakce a stavy. Zánět. a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 23-29 7) Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie. a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 571-588 b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 649-662 c. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 725-750 d. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 33-42 8) Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 70-78 b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 269-282 c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281 d. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341 9) Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance. a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 111-126 b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 282-284 c. Doplňující literatura: Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000. 10) Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom. a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 272-275 11) Alergie na vybrané druhy potravin. a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 276-282 b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 314-315 c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341 12) Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti. a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 127-129 b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 285-287 13) Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie. a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 831-838 b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 108-110 c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 215-217 14) Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů. a. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 214-215 b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281 15) Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika. a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 821-830 Doplňující literatura 5-7: Hořejší V., Bartůňková J.: Základy imunologie, 4. vydání. Triton, Praha, 2009. Doplňující literatura 8-12: Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007. Doplňující literatura 14-15: Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Entry requirements - Czech
splněné prerekvizity
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Registration requirements - Czech
splněné prerekvizity
Last update: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)