SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - B02543 (Adiktologie - kombinovaná)
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, MC [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Explanation: Doc. MUDr. M . Tuček, CSc.,email: milan.tucek@lf1.cuni.cz
Additional information: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Old code: 244
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Attributes: Adiktologie-kombinovaná
Teoretický předmět
Pre-requisite : B01912
Is interchangeable with: B03200
Annotation - Czech
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich budoucí praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.
Last update: DSVOBOD (07.06.2013)
Aim of the course - Czech

Cílem předmětu hygiena a epidemiologie  je získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Studen bude seznámen se základními faktory ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Bude schopen identifikovat základní faktory životního a pracovního prostředí (fyzikální, chemické a i biologické), pochopit jejich vzájemnou interakci, jejich vliv na zdraví, principy ochrany před jejich nepříznivým působením. Získá základní znalosti a faktorech životního stylu, jejich vlivech na zdraví jedinců i jednotlivých populačních skupin. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Bude seznámen se základními principy medicínské biostatistiky.

Last update: DSVOBOD (07.06.2013)
Literature - Czech

Povinná:

  • Tuček, Milan, Slámová, Alena. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.
  • . . In Tuček, Milan. Hygiena a epidemiologie . Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, s. -. ISBN 978-80-246-3933-8..

Doporučená:

  • Podstatová, Renata. Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi. Praha: Maxdorf, 2010, 141 s. ISBN 978-80-7345-212-4.
  • Maďar, Rastislav Podstatová, Renata Řehořová, Jarmila. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006, s. ISBN 80-247-1673-9.
  • Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.

Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (17.11.2020)
Requirements to the exam - Czech

Výuka kmene ukončená je ukončena zápočtem , který studenti získají za účast na  přednáškách/seminářích.

Požadavky ke zkoušce:

zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.

Zkušební otázky:

1.     Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví

2.     Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.

3.     Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence

4.     Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší

5.     Zdravotní rizika z odpadů,  včetně nemocničních.

6.     Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci

7.     Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..

8.     Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví

9.     Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.

10.  Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..

11.  Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.

12.  Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.

13.  Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.

14.  Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

15.  Balená voda, pitný režim.

16.  Výživová doporučení pro populaci.

17.  Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

18.  Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

19.  Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

20.  Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

21.  Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).

22.    Hygiena potravin a bezpečné stravování

23.  Toxické a přídatné látky v potravinách.

24.  Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 

25.  Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.

26.  Poškození zdraví z práce, druhy a prevence.

27.  Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.

28.  Nákazy přenášené krví.

 

29.  Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

30.   Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku

31.  Užívání tabákových výrobků, účinná prevence

32.  Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

33.  Základní ukazatelé zdravotního stavu.

34.  Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

35.  Analytické epidemiologické studie - typy.

36.  Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

37.  Sterilizace - význam, metody.

38.  Dezinfekce - význam, metody.

39.  Proces šíření nákazy - zdroj.

40.  Přenos původců nákaz.

41.  Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

42.  Proces šíření nozokomiálních nákaz.

43.  Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.

44.  Zásady práce s biologickým materiálem.

45.  Preventivní protiepidemická opatření.

46.  Represivní protiepidemická opatření.

47.  Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.

48.  Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.

49.  Očkování v ČR.

50.  Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

51.  Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

52.  Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

53.  Nákazy přenášené vektory.

54.  Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory

55.  Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění.

56.  Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy.

Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (23.11.2020)
Syllabus - Czech

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA
1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví, vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.
Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotníkontraindikace.
5.Fyzikální faktory prostředí a jejich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření, hluk, vibrace, faktory mikroklimatu.světlo.6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace.
Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa. Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.
Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.
7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. 8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním tabáku. Příklady epidemiologických studií.Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).


EPIDEMIOLOGIE
1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie, základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie, kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.
Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate.
2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos - přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy - vnímavý jedinec = pacient.
4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
5.Imunizace: typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné, ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry
8.Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

Last update: HOL02040 (12.09.2014)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html