|
|
|
||
V průběhu stáže studenti poznají systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních. Last update: Vysoká Lenka, Mgr. (16.09.2015)
|
|
||
Poznat systém nutriční péče v konkrétním zařízení. Naučit se pracovat s Dietním systémem konkrétního zařízení. Poskytovat individualizovanou nutriční péči pod vedením nutričního terapeuta. Naučit se rozpoznat rizika malnutrice, dehydratace a dalších výživových problémů. Navrhovat a spolupracovat při řešení těchto výživových problémů. Seznámit se s projektem "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory". Last update: Vysoká Lenka, Mgr. (16.09.2015)
|
|
||
Doporučená literatura: Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2010 Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005 Kohout P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004 Projekt "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory", který realizuje společnost Nutricia ve spolupráci s předními českými odborníky v oblasti klinické výživy - Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP) a Českou asociací sester (ČAS) - sekcí výživy a nutriční péče. Last update: Vysoká Lenka, Mgr. (16.09.2015)
|
|
||
1. zpracování seminární práce 2. 100% docházka na stáži ve vybraném pracovišti 3. kladné hodnocení z pracoviště Last update: Vysoká Lenka, Mgr. (16.09.2015)
|
|
||
Hodnocení výživového stavu klienta. Způsoby zjišťování výživového stavu klienta. Standardizované dietní postupy (dieta S/BLP, dieta S/P, ostré a mírné redukční režimy, rámcové jídelní lístky a výměnné jednotky) Individualizace NB diet dle sérového kreatininu. Propočet dusíkové bilance. Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem. Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby: · Zpracování nutriční anamnézy, vyhodnocení nutričního stavu klienta. Návrh případné úpravy nutriční péče. · Sestavení individuálního dietoterapeutického plánu a jeho realizace. · Zpracování vzorových jídelních lístků, jejich úpravu ve vazbě na nutriční doporučení pro konkrétního klienta (při zpracování využívá odborný software příslušného zařízení). · Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců či spolupráce při její přípravě. · Příprava přednášky pro klienty nebo ošetřující personál. Příprava edukačních materiálů. · Spolupráce v rámci ošetřovatelského a nutričního týmu.
Last update: Vysoká Lenka, Mgr. (16.09.2015)
|