|
|
|
||
Studenti získají základní znalosti v legislativě a jsou schopni se orientovat v hygienických a potravinářských
právních normách, jsou schopní je používat a zhodnotit dodržování těchto norem v praxi.
Last update: Kolářová Jana (24.08.2020)
|
|
||
Cílem předmětu je získání znalostí v oboru hygiena výživy a přehledu o základních hygienických a potravinářských právních normách. Last update: SLA01900 (30.10.2012)
|
|
||
Znalosti: Studenti budou znát typy právních předpisů EU a ČR a nejdůležitější právní předpisy týkající se ochrany zdraví a potravinové bezpečnosti. Dále budou znát význam jednotlivých druhů živin, význam jednotlivých druhů potravin. Získají přehled o aditivech v potravinách, a značení potravin. Dále získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, onemocněních z nedostatku a nadbytku živin. Budou seznámeni s výživovými doporučeními pro jednotlivé věkové skupiny obyvatelstva, se specifiky výživy při různých onemocněních. Budou znát základní postupy v nutričním poradenství.
Dovednost: Studenti se budou schopni orientovat v relevantních právních předpisech. Dále budou schopni na základě znalostí sestavit vhodný jídelníček pro jednotlivé věkové skupiny zdravé populace. Budou schopní posoudit energetickou a biologickou hodnotu stravy, budou schopni navrhnout změny v jídelníčku pro obézní.
Kompetence: Studenti budou schopni na základě získaných teoretických znalostí používat relevantní právní předpisy a samostatně navrhnout a realizovat jednoduchou deskriptivní studii. Last update: KUD04642 (12.02.2015)
|
|
||
Základní literatura Last update: KUD04642 (05.02.2015)
|
|
||
Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné. Last update: Kolářová Jana (24.08.2020)
|
|
||
Podmínkou zápočtu je docházka na semináře a vypracování a odevzdání terénní práce. Zkouška probíhá ústně. Skládá se dvou vytažených otázek. Pokud student u dílčí otázky neprospěl, je to důvodem k ukončení zkoušky a hodnocení celé zkoušky je „neprospěl“. Při dalším pokusu student opět odpovídá na dvě otázky. Výsledná klasifikace u zkoušky sestává: 80 % hodnocení znalosti u ústní zkoušky 20 % hodnocení klasifikace závěrečné terénní práce, jejíž odevzdání je podmínkou zápočtu.
Zkušební otázky z předmětu hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa 1. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje, význam, nadbytek, deficit. 2. Vitaminy rozpustné v tucích: zdroje, význam, nadbytek a deficit. 3. Vitaminy rozpustné ve vodě: zdroje, význam, nadbytek a deficit. 4. Minerální látky (Ca, P, Mg, Na, K): zdroje, nadbytek a deficit. 5. Stopové prvky (Fe, J, Cu, Cr, Mn, F, Se zdroje, nadbytek a deficit). 6. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, balená voda. 7. Hromadné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody. 8. Význam různých druhů živočišných potravin ve výživě. 9. Význam různých druhů rostlinných potravin ve výživě. 10. Přídatné látky (aditiva) v potravinách - důvody používání, zdravotní bezpečnost. 11. Potraviny určené pro zvláštní výživu, funkční potraviny. 12. Toxické látky v potravinách – rozdělení dle původu. 13. Kontaminanty potravin - vstupní cesty, příklady. 14. Rezidua kontaminující potraviny - druhy, příklady. 15. Procesní kontaminanty – produkty tepelných účinků na potraviny. 16. Význam mikroorganismů v potravě člověka. 17. Typy právních norem, zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a zákon č. 110/1999 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. 18. Nejdůležitější právní normy - vyhlášky týkající se potravin. 19. Metody sledování spotřeby potravin a hodnocení výživového stavu 20. Výživová doporučení pro populaci. 21. Výživa malých dětí. Význam kojení. 22. Výživa ve stáří. 23. Stravování pracujících. 24. Alternativní způsoby stravování a redukční diety. 25. Hygienické požadavky na společné stravování včetně zdravotnických zařízení. 26. Individuální zásady prevence onemocnění přenášených potravou. 27. Způsoby konzervace potravin teplem. 28. Zvyšování odolnosti potravin chladem, UV a ionizujícím zářením, hydrostatickým tlakem a ultrazvukem 29. Vliv fyzikálních faktorů na užitnou hodnotu potravin a vitamínů, vliv ohřevu potravin v mikrovlnné troubě na kvalitu potravin 30. Poruchy výživového stavu z nedostatku živin. 31. Chronická neinfekční onemocnění hromadného výskytu, rizikové faktory, prevence. 32. Alimentární infekce a intoxikace bakteriálními toxiny (původci, zdroj, přenos, prevence). 33. Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy 34. Epidemiologická metoda práce 35. Použití epidemiologie v lidské výživě (nutriční epidemiologie). 36. Epidemiologie a rizikové faktory nádorových onemocnění. 37. Epidemiologie potravinových alergií 38. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu. 39. Nutriční profil kuřáka, možnosti intervence. Odvykání kouření a změny hmotnosti. 40. Legislativní zásady kontroly tabáku. Last update: Kudlová Eva, MUDr., CSc. (26.11.2020)
|