|
|
|
||
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich budoucí praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením. Last update: SLA01900 (29.10.2012)
|
|
||
Studen získá základní informace o ochraně a podpoře zdraví, jako souhrnu činností a opatření k vytváření a ochraně zdravých životních a pracovních podmínek. Cílem je vštípit studentům základní znalosti o primární prevenci nemocí hromadného výskytu - kardiovaskulárních nemocech, nádorových onemocněních, metabolických onemocnění, infekčních onemocněních alergiích… Dále získá znalosti o epidemiologii infekčních nemocí, procesu šíření nákaz, nozokomiálních nákazách a možnostech jejich prevence. Last update: SLA01900 (29.10.2012)
|
|
||
Znalosti: Studenti získají přehled o faktorech prostředí a jejich vlivů na zdraví člověka. Seznámí se s faktory životního prostředí (půda, voda, ovzduší) způsoby jejich hodnocení, možnostech posuzování vlivů na zdraví jedinců i populačních skupin. Budou seznámeni s možnosti prevence nepříznivého působení těchto faktorů na zdraví lidí. Získají znalosti o faktorech pracovního prostředí, způsobech jejich identifikace, analýzy i možnostech regulace nepříznivých vlivů. Seznámí se s principy kategorizace prací, posuzování pracoviště, pracovního místa i pracovní námahy. Dále o možnostech preventivních opatření na ochranu zdraví. Získají znalosti o faktorech životního stylu, metodách jejich hodnocení, aplikací výsledků posouzení faktorů životního stylu do praxe. Získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, význam hlavních druhů potravin, zásady správné výživy dospělé populace, výživě kojenců a malých dětí. Seznámí se s problematikou drogových závislostí, především kouření tabáku , jejich epidemiologií . Dále s prevencí a obecné schéma léčby závislosti na tabáku, mezinárodní situací, základní pravidly kontroly tabáku. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Získá znalosti z infekční epidemiologie o procesu šíření nákaz - zdroji, cestách přenosu a vnímavém jedinci. Dovednosti: Student bude schopen na základě získaných znalostí posoudit vliv jednotlivých faktorů prostředí na zdraví člověka. Bude schopen navrhnout jednoduchá základní opatření na ochranu zdraví před nepříznivými vlivy faktorů prostředí (chování jedinců i skupin při nepříznivých meteorologických podmínkách, - inverzi, způsob přípravy nezávadné vody v havarijních či polních podmínkách,….). Posoudit jednoduchým způsoben pracovní zátěž a pracovní námahu, posoudit uspořádání pracovního místa. Navrhnout a provést hodnocení výživového stavu včetně hodnocení spotřeby a konceptu doporučených dávek živin. Navrhnout základní preventivní a represivní protiepidemická opatření. Kompetence: Student je schopen na základě získaných teoretických znalostí samostatně navrhnout a realizovat jednoduchou deskriptivní studii - navrhnout a vyhodnotit pomocí dotazníků základní deskriptivní charakteristiky. Bude schopen shromáždit, vytřídit, zhodnotit a porovnat získaná data ve vztahu k různým charakteristikám osoby, místa a času.. Last update: SLA01900 (29.10.2012)
|
|
||
ZÁKLADNÍ LITERATURA: 1. Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1 2. Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s. 3. Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s. 4. Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s. DOPORUČENÁ LITERATURA: 1. Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s. 2. Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s 3. Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s. 4. Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s. 5. Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013. OPORY STUDIA: KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi. Dostupné na : http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi ZVÁROVÁ, J., a kol.: Biomedicínská statistika . Dostupné na: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0§ion=knihy Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (16.05.2019)
|
|
||
Přednášky, semináře, terénní práce s písemným zpracováním zadaného tématu. Obhajoba písemné seminární práce na závěrečném semináři Letní semestr: výuka probíhá na Ústavu hygieny a epidemiologie. Studničkova 7 v 1. patře Last update: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (14.02.2019)
|
|
||
Výsledná klasifikace u zkoušky sestává: 25% hodnocení - docházka na semináře, 25% hodnocení - klasifikace závěrečné seminární práce, 50% hodnocení - znalosti u ústní zkoušky dle otázek (viz níže) Výstupní hodnocení: 100 -87% výborně, 86-74% velmi dobře, 73 - 60% dobře, 59% a méně neprospěl
Zkušební otázky Hygiena a epidemiologie: 1. Hygiena a epidemiologie, základní pojmy a definice, náplň. 2. Adiktologie jako interdisciplinární obor, institucionální a legislativní aspekty, drogová politika EU a ČR. 3. Ovzduší a zdraví. Zdravotní význam základních složek znečištění ovzduší 4. Hygiena práce, základní pojmy oboru, analýza rizik při práci. 5. Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků. 6. Ionizující záření, lékařská aplikace, zdroje, akutní a pozdní účinky, principy ochrany. 7. Fyzikální faktory prostředí (hluk a vibrace) - zdroje, účinky, způsoby hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy. 8. Fyzikální faktory prostředí (UV záření a elektromagnetická pole) - zdroje, účinky, způsoby hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy. 9. Fyzikální faktory prostředí (mikroklima a osvětlení) - jednotlivé faktory a typy, účinky na člověka, druhy osvětlení, oslnění. 10. Fyzikální a chemická rizika v budovách. 11. Biologická rizika v budovách. 12. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, balená voda. 13. Hromadné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody. 14. Zdraví děti a mladistvých. 15. Zdraví seniorů 16. Výživová doporučení pro populaci. 17. Druhy potravin a jejich význam ve výživě. 18. Výživa dětí. Význam kojení. 19. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka. 20. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka. 21. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka. 22. Hygiena potravin a bezpečné stravování 23. Toxické látky v v potravinách. 24. Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy. 25. Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. 26. Různé druhy tabákových výrobků. 27. Léčba závislosti na tabáku. 28. Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky. 29. Analytické epidemiologické studie - typy. 30. Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu. 31. Základní ukazatelé zdravotního stavu. 32. Sterilizace - význam, metody. 33. Dezinfekce - význam, metody. 34. Proces šíření nákazy - zdroj. 35. Přenos původců nákaz. 36. Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy. 37. Proces šíření nozokomiálních nákaz. 38. Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence. 39. Zásady práce s biologickým materiálem. 40. Preventivní protiepidemická opatření. 41. Represivní protiepidemická opatření. 42. Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování. 43. Očkování v ČR. 44. Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence 45. Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence 46. Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence 47. Nákazy přenášené vektory. 48. Epidemiologie virových hepatitid. 49. Epidemiologie HIV/AIDS. 50. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění. 51. Alkohol a chronická onemocnění s hromadným výskytem. 52. Primordiální, primární, sekundární a terciální prevence. 53. Epidemiologie nádorových onemocnění (trendy, prevence). 54. Epidemiologie úrazů. 55. Epidemiologie alergií. 56. Odpady a zdraví (včetně odpadů za zdravotnických zařízení.
Last update: SLA01900 (22.02.2013)
|
|
||
Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné! HYGIENA
Seminární práce: zpracování těchto témat:
Last update: HOL02040 (12.09.2014)
|