SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology SE - B00125 (Všeobecné lékařství)
Title: Hygiena a epidemiologie SRZk
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2024
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/0, STEX [HT]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Explanation: prof.MUDr.M.Tuček,CSc.
Additional information: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Old code: 125
Guarantor: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Comes under: SZ LEK 6.r.
Attributes: výjimka pro zápis VP
Lékařství
Stomatologie
Pre-requisite : B02107
Order Course title
Topic 1 (TO1)
1 Hygiena, definice oboru, historie. Ochrana a podpora zdraví.
2 Epidemiologie, definice oboru, praktický význam.
3 Zátěž organismu prachem a tuhými aerosoly, prevence.
4 Zátěž organismu chemickými látkami, prevence.
5 Toxické a alergenní účinky chemických látek, prevence.
6 Pozdní účinky chemických látek, prevence.
7 Aktuální zdravotní aspekty globalizace a změny klimatu.
8 Zátěž organismu hlukem: Specifické a systémové účinky hluku, prevence a ochrana.
9 Zátěž organismu vibracemi, zdravotní účinky, prevence.
10 Zátěž organismu abnormálním atmosférickým tlakem, zdravotní účinky, prevence.
11 Mikroklimatické faktory, vliv na zdraví. Tepelná pohoda.
12 Zátěž organismu ionizujícím zářením, zdroje, zdravotní účinky, principy ochrany.
13 Zátěž organismu neionizujícím zářením, zdravotní účinky, prevence.
14 Zdravotní rizika používání laserů, ochrana zdraví.
15 Celková fyzická zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence.
16 Lokální svalová zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence.
17 Psychická zátěž, vliv na zdraví, prevence.
18 Zraková zátěž, denní a umělé osvětlení, oslnění, prevence.
19 Monitorování faktorů prostředí. Biologické monitorování.
20 Hygienické limity, definice, význam pro lékařskou praxi.
21 Zdravotní význam složek znečištění ovzduší. Emise, imise, smog.
22 Zdravotní problematika emisí z dopravy.
23 Poškození zdraví z práce, nemoci spojované s prací, prevence.
24 Analýza rizik při práci, principy hodnocení a řízení rizik, komunikace a percepce rizik.
25 Hodnocení zátěže faktory pracovního prostředí, parametry, prevence.
26 Rizika práce ve zdravotnictví. Možnosti prevence.
27 Principy posuzování zdravotní způsobilosti k práci, lékařské posudky.
28 Prohlídky pracovišť a pracovnělékařské prohlídky.
29 Zdravotní problematika radonu a jeho dceřiných produktů, prevence.
30 Vnitřní prostředí budov, faktory ovlivňující zdraví, prevence.
31 Odpady ze zdravotnických zařízení.
32 Vodní zdroje, vodárenská úprava vody, distribuce, zdravotní zajištění, havarijní situace.
33 Zdravotní rizika z vody.
34 Požadavky na kvalitu pitné vody, hygienické limity.
35 Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.
36 Zdravotní rizika z odpadů a z půdy, prevence.
37 Hormonálně aktivní látky, vliv na zdraví.
38 Proteiny, lipidy, sacharidy: Význam ve výživě.
39 Minerální látky: Význam ve výživě.
40 Stopové prvky: Význam ve výživě.
41 Vitamíny: Význam ve výživě.
42 Druhy potravin a jejich význam ve výživě.
43 Potravinová aditiva, důvody používání, zdravotní bezpečnost.
44 Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence, kontrolní orgány.
45 Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin.
46 Význam mikroorganismů v potravě člověka.
47 Výživová doporučení pro populaci.
48 Hodnocení výživového stavu.
49 Poruchy výživového stavu z nedostatku živin, prevence.
50 Poruchy výživového stavu z nadbytku živin, prevence.
51 Hygienické požadavky na stravovací služby.
52 Alergie a alergeny: Epidemiologické aspekty a prevence.
53 Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích. Bioterorismus.
54 Zdraví dětí a mladistvých.
55 Rizikové faktory a trendy kardiovaskulárních onemocnění.
56 Trendy v nádorové epidemiologii.
57 Rizikové faktory a možnosti prevence nádorových onemocnění.
58 Epidemiologie závislosti na tabáku.
59 Princip kontroly tabáku, role zdravotnických profesí v prevenci a léčbě.
60 Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.
61 Medicína založená na důkazech. Význam pro lékařskou praxi.
62 Epidemiologická metoda práce, typy studií.
63 Deskriptivní studie, typy a základní charakteristiky.
64 Analytické studie, typy a základní charakteristiky.
65 Intervenční studie, typy a základní charakteristiky.
66 Chyby v epidemiologických studiích. Přesnost, spolehlivost, validita studie. Zkreslení a zavádějící faktory.
67 Statistická indukce. Populace, výběr, znaky (veličiny).
68 Hodnocení kvality testů. Senzitivita, specificita, ROC křivka.
69 Symetrické a asymetrické rozdělení. Gaussova křivka. Míry polohy a variability.
70 Testování hypotéz. Hladina významnosti. Síla testu, chyby.
71 Měření závislosti. Korelace. Regrese.
72 Měření frekvence výskytu onemocnění, úmrtí a souvisejících jevů. Ukazatele frekvence. Interval spolehlivosti.
73 Měření asociace: Asociace, kauzalita, relativní riziko, poměr šancí, atributivní riziko.
74 Postexpoziční profylaxe, definice, příklady.
75 Proces šíření nákazy a jeho charakteristiky.
76 Zdroj a vnímavý jedinec v procesu šíření nákazy.
77 Epidemiologie nákaz přenášených vzdušnou cestou.
78 Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou.
79 Epidemiologie nákaz přenášených krví.
80 Epidemiologie nákaz kůže a povrchových sliznic.
81 Epidemiologie transmisivních nákaz.
82 Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
83 Dezinfekce, metody, kontrola účinnosti.
84 Sterilizace, metody, kontrola účinnosti.
85 Prevence infekcí spojených se zdravotní péči (používání katetrů, chirurgické výkony, umělá plicní ventilace).
86 Antimikrobiální rezistence a dohled nad užíváním antibiotik (antimicrobial stewardship) - principy, prevence a sledování.
87 Vakcinace a imunizace.
88 Typy a druhy očkovacích látek, reakce po očkování, kontraindikace.
89 Členění očkování v ČR.
90 Novinky vakcinační strategie v ČR a ve světě.
Requirements to the exam - Czech

Otázky ke statní záverečné zkoušce 2024/2025:

1 Hygiena, definice oboru, historie. Ochrana a podpora zdraví.
2 Epidemiologie, definice oboru, praktický význam.
3 Zátěž organismu prachem a tuhými aerosoly, prevence.
4 Zátěž organismu chemickými látkami, prevence.
5 Toxické a alergenní účinky chemických látek, prevence.
6 Pozdní účinky chemických látek, prevence.
7 Aktuální zdravotní aspekty globalizace a změny klimatu.
8 Zátěž organismu hlukem: Specifické a systémové účinky hluku, prevence a ochrana.
9 Zátěž organismu vibracemi, zdravotní účinky, prevence.
10 Zátěž organismu abnormálním atmosférickým tlakem, zdravotní účinky, prevence.
11 Mikroklimatické faktory, vliv na zdraví. Tepelná pohoda.
12 Zátěž organismu ionizujícím zářením, zdroje, zdravotní účinky, principy ochrany.
13 Zátěž organismu neionizujícím zářením, zdravotní účinky, prevence.
14 Zdravotní rizika používání laserů, ochrana zdraví.
15 Celková fyzická zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence.
16 Lokální svalová zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence.
17 Psychická zátěž, vliv na zdraví, prevence.
18 Zraková zátěž, denní a umělé osvětlení, oslnění, prevence.
19 Monitorování faktorů prostředí. Biologické monitorování.
20 Hygienické limity, definice, význam pro lékařskou praxi.
21 Zdravotní význam složek znečištění ovzduší. Emise, imise, smog.
22 Zdravotní problematika emisí z dopravy.
23 Poškození zdraví z práce, nemoci spojované s prací, prevence.
24 Analýza rizik při práci, principy hodnocení a řízení rizik, komunikace a percepce rizik.
25 Hodnocení zátěže faktory pracovního prostředí, parametry, prevence.
26 Rizika práce ve zdravotnictví. Možnosti prevence.
27 Principy posuzování zdravotní způsobilosti k práci, lékařské posudky.
28 Prohlídky pracovišť a pracovnělékařské prohlídky.
29 Zdravotní problematika radonu a jeho dceřiných produktů, prevence.
30 Vnitřní prostředí budov, faktory ovlivňující zdraví, prevence.
31 Odpady ze zdravotnických zařízení.
32 Vodní zdroje, vodárenská úprava vody, distribuce, zdravotní zajištění, havarijní situace.
33 Zdravotní rizika z vody.
34 Požadavky na kvalitu pitné vody, hygienické limity.
35 Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.
36 Zdravotní rizika z odpadů a z půdy, prevence.
37 Hormonálně aktivní látky, vliv na zdraví.
38 Proteiny, lipidy, sacharidy: Význam ve výživě.
39 Minerální látky: Význam ve výživě.
40 Stopové prvky: Význam ve výživě.
41 Vitamíny: Význam ve výživě.
42 Druhy potravin a jejich význam ve výživě.
43 Potravinová aditiva, důvody používání, zdravotní bezpečnost.
44 Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence, kontrolní orgány.
45 Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin.
46 Význam mikroorganismů v potravě člověka.
47 Výživová doporučení pro populaci.
48 Hodnocení výživového stavu.
49 Poruchy výživového stavu z nedostatku živin, prevence.
50 Poruchy výživového stavu z nadbytku živin, prevence.
51 Hygienické požadavky na stravovací služby.
52 Alergie a alergeny: Epidemiologické aspekty a prevence.
53 Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích. Bioterorismus.
54 Zdraví dětí a mladistvých.
55 Rizikové faktory a trendy kardiovaskulárních onemocnění.
56 Trendy v nádorové epidemiologii.
57 Rizikové faktory a možnosti prevence nádorových onemocnění.
58 Epidemiologie závislosti na tabáku.
59 Princip kontroly tabáku, role zdravotnických profesí v prevenci a léčbě.
60 Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.
61 Medicína založená na důkazech. Význam pro lékařskou praxi.
62 Epidemiologická metoda práce, typy studií.
63 Deskriptivní studie, typy a základní charakteristiky.
64 Analytické studie, typy a základní charakteristiky.
65 Intervenční studie, typy a základní charakteristiky.
66 Chyby v epidemiologických studiích. Přesnost, spolehlivost, validita studie. Zkreslení a zavádějící faktory.
67 Statistická indukce. Populace, výběr, znaky (veličiny).
68 Hodnocení kvality testů. Senzitivita, specificita, ROC křivka.
69 Symetrické a asymetrické rozdělení. Gaussova křivka. Míry polohy a variability.
70 Testování hypotéz. Hladina významnosti. Síla testu, chyby.
71 Měření závislosti. Korelace. Regrese.
72 Měření frekvence výskytu onemocnění, úmrtí a souvisejících jevů. Ukazatele frekvence. Interval spolehlivosti.
73 Měření asociace: Asociace, kauzalita, relativní riziko, poměr šancí, atributivní riziko.
74 Postexpoziční profylaxe, definice, příklady.
75 Proces šíření nákazy a jeho charakteristiky.
76 Zdroj a vnímavý jedinec v procesu šíření nákazy.
77 Epidemiologie nákaz přenášených vzdušnou cestou.
78 Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou.
79 Epidemiologie nákaz přenášených krví.
80 Epidemiologie nákaz kůže a povrchových sliznic.
81 Epidemiologie transmisivních nákaz.
82 Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
83 Dezinfekce, metody, kontrola účinnosti.
84 Sterilizace, metody, kontrola účinnosti.
85 Prevence infekcí spojených se zdravotní péči (používání katetrů, chirurgické výkony, umělá plicní ventilace).
86 Antimikrobiální rezistence a dohled nad užíváním antibiotik (antimicrobial stewardship) - principy, prevence a sledování.
87 Vakcinace a imunizace.
88 Typy a druhy očkovacích látek, reakce po očkování, kontraindikace.
89 Členění očkování v ČR.
90 Novinky vakcinační strategie v ČR a ve světě.
Last update: Ouvín Martin (24.09.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html