Hygiene and Epidemiology SE - B00125 (Všeobecné lékařství)
Order |
Course title |
Topic 1 (TO1) |
1 |
Hygiena, definice oboru, historie. Ochrana a podpora zdraví. |
2 |
Epidemiologie, definice oboru, praktický význam. |
3 |
Zátěž organismu prachem a tuhými aerosoly, prevence. |
4 |
Zátěž organismu chemickými látkami, prevence. |
5 |
Toxické a alergenní účinky chemických látek, prevence. |
6 |
Pozdní účinky chemických látek, prevence. |
7 |
Aktuální zdravotní aspekty globalizace a změny klimatu. |
8 |
Zátěž organismu hlukem: Specifické a systémové účinky hluku, prevence a ochrana. |
9 |
Zátěž organismu vibracemi, zdravotní účinky, prevence. |
10 |
Zátěž organismu abnormálním atmosférickým tlakem, zdravotní účinky, prevence. |
11 |
Mikroklimatické faktory, vliv na zdraví. Tepelná pohoda. |
12 |
Zátěž organismu ionizujícím zářením, zdroje, zdravotní účinky, principy ochrany. |
13 |
Zátěž organismu neionizujícím zářením, zdravotní účinky, prevence. |
14 |
Zdravotní rizika používání laserů, ochrana zdraví. |
15 |
Celková fyzická zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence. |
16 |
Lokální svalová zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence. |
17 |
Psychická zátěž, vliv na zdraví, prevence. |
18 |
Zraková zátěž, denní a umělé osvětlení, oslnění, prevence. |
19 |
Monitorování faktorů prostředí. Biologické monitorování. |
20 |
Hygienické limity, definice, význam pro lékařskou praxi. |
21 |
Zdravotní význam složek znečištění ovzduší. Emise, imise, smog. |
22 |
Zdravotní problematika emisí z dopravy. |
23 |
Poškození zdraví z práce, nemoci spojované s prací, prevence. |
24 |
Analýza rizik při práci, principy hodnocení a řízení rizik, komunikace a percepce rizik. |
25 |
Hodnocení zátěže faktory pracovního prostředí, parametry, prevence. |
26 |
Rizika práce ve zdravotnictví. Možnosti prevence. |
27 |
Principy posuzování zdravotní způsobilosti k práci, lékařské posudky. |
28 |
Prohlídky pracovišť a pracovnělékařské prohlídky. |
29 |
Zdravotní problematika radonu a jeho dceřiných produktů, prevence. |
30 |
Vnitřní prostředí budov, faktory ovlivňující zdraví, prevence. |
31 |
Odpady ze zdravotnických zařízení. |
32 |
Vodní zdroje, vodárenská úprava vody, distribuce, zdravotní zajištění, havarijní situace. |
33 |
Zdravotní rizika z vody. |
34 |
Požadavky na kvalitu pitné vody, hygienické limity. |
35 |
Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje. |
36 |
Zdravotní rizika z odpadů a z půdy, prevence. |
37 |
Hormonálně aktivní látky, vliv na zdraví. |
38 |
Proteiny, lipidy, sacharidy: Význam ve výživě. |
39 |
Minerální látky: Význam ve výživě. |
40 |
Stopové prvky: Význam ve výživě. |
41 |
Vitamíny: Význam ve výživě. |
42 |
Druhy potravin a jejich význam ve výživě. |
43 |
Potravinová aditiva, důvody používání, zdravotní bezpečnost. |
44 |
Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence, kontrolní orgány. |
45 |
Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin. |
46 |
Význam mikroorganismů v potravě člověka. |
47 |
Výživová doporučení pro populaci. |
48 |
Hodnocení výživového stavu. |
49 |
Poruchy výživového stavu z nedostatku živin, prevence. |
50 |
Poruchy výživového stavu z nadbytku živin, prevence. |
51 |
Hygienické požadavky na stravovací služby. |
52 |
Alergie a alergeny: Epidemiologické aspekty a prevence. |
53 |
Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích. Bioterorismus. |
54 |
Zdraví dětí a mladistvých. |
55 |
Rizikové faktory a trendy kardiovaskulárních onemocnění. |
56 |
Trendy v nádorové epidemiologii. |
57 |
Rizikové faktory a možnosti prevence nádorových onemocnění. |
58 |
Epidemiologie závislosti na tabáku. |
59 |
Princip kontroly tabáku, role zdravotnických profesí v prevenci a léčbě. |
60 |
Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách. |
61 |
Medicína založená na důkazech. Význam pro lékařskou praxi. |
62 |
Epidemiologická metoda práce, typy studií. |
63 |
Deskriptivní studie, typy a základní charakteristiky. |
64 |
Analytické studie, typy a základní charakteristiky. |
65 |
Intervenční studie, typy a základní charakteristiky. |
66 |
Chyby v epidemiologických studiích. Přesnost, spolehlivost, validita studie. Zkreslení a zavádějící faktory. |
67 |
Statistická indukce. Populace, výběr, znaky (veličiny). |
68 |
Hodnocení kvality testů. Senzitivita, specificita, ROC křivka. |
69 |
Symetrické a asymetrické rozdělení. Gaussova křivka. Míry polohy a variability. |
70 |
Testování hypotéz. Hladina významnosti. Síla testu, chyby. |
71 |
Měření závislosti. Korelace. Regrese. |
72 |
Měření frekvence výskytu onemocnění, úmrtí a souvisejících jevů. Ukazatele frekvence. Interval spolehlivosti. |
73 |
Měření asociace: Asociace, kauzalita, relativní riziko, poměr šancí, atributivní riziko. |
74 |
Postexpoziční profylaxe, definice, příklady. |
75 |
Proces šíření nákazy a jeho charakteristiky. |
76 |
Zdroj a vnímavý jedinec v procesu šíření nákazy. |
77 |
Epidemiologie nákaz přenášených vzdušnou cestou. |
78 |
Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou. |
79 |
Epidemiologie nákaz přenášených krví. |
80 |
Epidemiologie nákaz kůže a povrchových sliznic. |
81 |
Epidemiologie transmisivních nákaz. |
82 |
Preventivní a represivní protiepidemická opatření. |
83 |
Dezinfekce, metody, kontrola účinnosti. |
84 |
Sterilizace, metody, kontrola účinnosti. |
85 |
Prevence infekcí spojených se zdravotní péči (používání katetrů, chirurgické výkony, umělá plicní ventilace). |
86 |
Antimikrobiální rezistence a dohled nad užíváním antibiotik (antimicrobial stewardship) - principy, prevence a sledování. |
87 |
Vakcinace a imunizace. |
88 |
Typy a druhy očkovacích látek, reakce po očkování, kontraindikace. |
89 |
Členění očkování v ČR. |
90 |
Novinky vakcinační strategie v ČR a ve světě. |
Requirements to the exam - Czech | |
|
Otázky ke statní záverečné zkoušce 2024/2025:
1 |
Hygiena, definice oboru, historie. Ochrana a podpora zdraví. |
2 |
Epidemiologie, definice oboru, praktický význam. |
3 |
Zátěž organismu prachem a tuhými aerosoly, prevence. |
4 |
Zátěž organismu chemickými látkami, prevence. |
5 |
Toxické a alergenní účinky chemických látek, prevence. |
6 |
Pozdní účinky chemických látek, prevence. |
7 |
Aktuální zdravotní aspekty globalizace a změny klimatu. |
8 |
Zátěž organismu hlukem: Specifické a systémové účinky hluku, prevence a ochrana. |
9 |
Zátěž organismu vibracemi, zdravotní účinky, prevence. |
10 |
Zátěž organismu abnormálním atmosférickým tlakem, zdravotní účinky, prevence. |
11 |
Mikroklimatické faktory, vliv na zdraví. Tepelná pohoda. |
12 |
Zátěž organismu ionizujícím zářením, zdroje, zdravotní účinky, principy ochrany. |
13 |
Zátěž organismu neionizujícím zářením, zdravotní účinky, prevence. |
14 |
Zdravotní rizika používání laserů, ochrana zdraví. |
15 |
Celková fyzická zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence. |
16 |
Lokální svalová zátěž, vliv na zdraví, limity, prevence. |
17 |
Psychická zátěž, vliv na zdraví, prevence. |
18 |
Zraková zátěž, denní a umělé osvětlení, oslnění, prevence. |
19 |
Monitorování faktorů prostředí. Biologické monitorování. |
20 |
Hygienické limity, definice, význam pro lékařskou praxi. |
21 |
Zdravotní význam složek znečištění ovzduší. Emise, imise, smog. |
22 |
Zdravotní problematika emisí z dopravy. |
23 |
Poškození zdraví z práce, nemoci spojované s prací, prevence. |
24 |
Analýza rizik při práci, principy hodnocení a řízení rizik, komunikace a percepce rizik. |
25 |
Hodnocení zátěže faktory pracovního prostředí, parametry, prevence. |
26 |
Rizika práce ve zdravotnictví. Možnosti prevence. |
27 |
Principy posuzování zdravotní způsobilosti k práci, lékařské posudky. |
28 |
Prohlídky pracovišť a pracovnělékařské prohlídky. |
29 |
Zdravotní problematika radonu a jeho dceřiných produktů, prevence. |
30 |
Vnitřní prostředí budov, faktory ovlivňující zdraví, prevence. |
31 |
Odpady ze zdravotnických zařízení. |
32 |
Vodní zdroje, vodárenská úprava vody, distribuce, zdravotní zajištění, havarijní situace. |
33 |
Zdravotní rizika z vody. |
34 |
Požadavky na kvalitu pitné vody, hygienické limity. |
35 |
Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje. |
36 |
Zdravotní rizika z odpadů a z půdy, prevence. |
37 |
Hormonálně aktivní látky, vliv na zdraví. |
38 |
Proteiny, lipidy, sacharidy: Význam ve výživě. |
39 |
Minerální látky: Význam ve výživě. |
40 |
Stopové prvky: Význam ve výživě. |
41 |
Vitamíny: Význam ve výživě. |
42 |
Druhy potravin a jejich význam ve výživě. |
43 |
Potravinová aditiva, důvody používání, zdravotní bezpečnost. |
44 |
Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence, kontrolní orgány. |
45 |
Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin. |
46 |
Význam mikroorganismů v potravě člověka. |
47 |
Výživová doporučení pro populaci. |
48 |
Hodnocení výživového stavu. |
49 |
Poruchy výživového stavu z nedostatku živin, prevence. |
50 |
Poruchy výživového stavu z nadbytku živin, prevence. |
51 |
Hygienické požadavky na stravovací služby. |
52 |
Alergie a alergeny: Epidemiologické aspekty a prevence. |
53 |
Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích. Bioterorismus. |
54 |
Zdraví dětí a mladistvých. |
55 |
Rizikové faktory a trendy kardiovaskulárních onemocnění. |
56 |
Trendy v nádorové epidemiologii. |
57 |
Rizikové faktory a možnosti prevence nádorových onemocnění. |
58 |
Epidemiologie závislosti na tabáku. |
59 |
Princip kontroly tabáku, role zdravotnických profesí v prevenci a léčbě. |
60 |
Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách. |
61 |
Medicína založená na důkazech. Význam pro lékařskou praxi. |
62 |
Epidemiologická metoda práce, typy studií. |
63 |
Deskriptivní studie, typy a základní charakteristiky. |
64 |
Analytické studie, typy a základní charakteristiky. |
65 |
Intervenční studie, typy a základní charakteristiky. |
66 |
Chyby v epidemiologických studiích. Přesnost, spolehlivost, validita studie. Zkreslení a zavádějící faktory. |
67 |
Statistická indukce. Populace, výběr, znaky (veličiny). |
68 |
Hodnocení kvality testů. Senzitivita, specificita, ROC křivka. |
69 |
Symetrické a asymetrické rozdělení. Gaussova křivka. Míry polohy a variability. |
70 |
Testování hypotéz. Hladina významnosti. Síla testu, chyby. |
71 |
Měření závislosti. Korelace. Regrese. |
72 |
Měření frekvence výskytu onemocnění, úmrtí a souvisejících jevů. Ukazatele frekvence. Interval spolehlivosti. |
73 |
Měření asociace: Asociace, kauzalita, relativní riziko, poměr šancí, atributivní riziko. |
74 |
Postexpoziční profylaxe, definice, příklady. |
75 |
Proces šíření nákazy a jeho charakteristiky. |
76 |
Zdroj a vnímavý jedinec v procesu šíření nákazy. |
77 |
Epidemiologie nákaz přenášených vzdušnou cestou. |
78 |
Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou. |
79 |
Epidemiologie nákaz přenášených krví. |
80 |
Epidemiologie nákaz kůže a povrchových sliznic. |
81 |
Epidemiologie transmisivních nákaz. |
82 |
Preventivní a represivní protiepidemická opatření. |
83 |
Dezinfekce, metody, kontrola účinnosti. |
84 |
Sterilizace, metody, kontrola účinnosti. |
85 |
Prevence infekcí spojených se zdravotní péči (používání katetrů, chirurgické výkony, umělá plicní ventilace). |
86 |
Antimikrobiální rezistence a dohled nad užíváním antibiotik (antimicrobial stewardship) - principy, prevence a sledování. |
87 |
Vakcinace a imunizace. |
88 |
Typy a druhy očkovacích látek, reakce po očkování, kontraindikace. |
89 |
Členění očkování v ČR. |
90 |
Novinky vakcinační strategie v ČR a ve světě. |
Last update: Ouvín Martin (24.09.2024)
|
|