Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
The course introduces students to the current problems of nutrition and its influence on human health. It presents nutrition as a complex of biological and social factors that penetrate the whole life of man. It monitors the influence of nutrition on physical and mental health and the development of human nutritional behavior. The subject also deals with nutritional needs of selected population groups. Part of the subject is also devoted to communication between the client and the consultant.
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.07.2018)
V předmětu se studenti seznamují s aktuálními problémy výživy a jejím vlivem na zdravotní stav člověka. Předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Předmět se rovněž zabývá výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel. Část předmětu je rovněž věnována komunikaci mezi klientem a poradcem.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
The aim of the subject is to acquaint the students with the current problems of nutrition influence on human health and the specifics of nutrition consultancy.
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.07.2018)
Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka a specifiky konzultační činnosti v oblasti výživy.
Literature -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.
Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Credit Requirements: successful passing a credit test - open and closed questions (minimum 75%). The test can be written three times (one regular and two corrective).
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (10.09.2021)
Podmínky k zápočtu: Zpracování zadaných úkolů v termínu, který bude dohodnut během přednášek, úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75 %). Test lze psát třikrát (jeden řádný a dva opravné).
Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
1. Repetition of knowledges of nutrition, food preparation technology and food commodities.
2. Information necessary for establishing the correct eating and movement regime of the client and their methods of detection.
3. Specific nutrition requirements for individual population groups.
4. Food quality, changes in nutritional value in technological processing.
5. Disease resulting from improper nutrition.
6. Medical nutrition in clinical practice.
7. Formation of nutritional habits in children and adolescents, prevention of eating disorders as part of education for children
health. Problems of alternative directions in nutrition.
8. Specifics of professional counseling and consultancy in the field of healthy nutrition
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (15.06.2021)
1. Opakování znalostí z oblasti výživy, technologie přípravy stravy a potravinářských komodit.
2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.
3. Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování.
4.Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.
5. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke
zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě.
6. Informace nutné pro sestavení správného stravovacího a pohybového režimu klienta a jejich metody jeho zjišťování.
7.Léčebná výživa v klinické praxi.
8. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy