SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Knowledge of food merchandise and technology - B02284 (Nutriční terapeut kombinovaná)
Title: Potravinářské zbožíznalství a potravinářská technologie
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/0, MC [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Additional information: http://utpo.lf1.cuni.cz
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Pre-requisite : B02258
Is interchangeable with: B03232, B01719
Annotation - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)
potravinářské zbožíznalství Třídění a terminologie potravinářských výrobků podle zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a příslušných komoditních vyhlášek ve znění platných předpisů. Popis jednotlivých skupin potravinářských výrobků (potravinových komodit) z hlediska jejich chemického složení, významu v lidské výživě a použití při přípravě pokrmů. Popis nejvýznamnějších vad vyskytujících se u jednotlivých skupin potravinářských výrobků potravinářské technologie Rozsah přednášek v předmětu základy potravinářské technologie se zaměřením na technologii používané v potravinářských výrobách podle oborů. Je to důležité pro orientaci v nutriční ekonomice v členění: masná výroba, zpracování drůbeže a vajec, mlékárenství, technologie tuků, technologie zpracování kakaových bobů, cukrovarnictví a náhradní sladidla, škrobárenství, mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin, základy konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor, principy fermentačních technologií a výroba organických kyselin, sladovnictví a výroba piva, vinařství, lihovarnictví, drožďárenství, úprava technologických a odpadních vod, nealko nápoje
Aim of the course - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)

Část zbožíznalecká

Získání znalostí o potravinářských výrobcích a jejich uplatnění v lidské výživě.

Syllabus - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)

Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů potravinářských surovin a výrobků - obiloviny, luštěniny, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny.

Literature - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)

Povinná literatura:

Záznamy z přednášek. Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice a třídění na druhy a skupiny)

Doporučená literatura:

Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1966

Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996

Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2010

Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny - součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010

Learning resources - Czech
Last update: Jana Kolářová (24.03.2020)

viz zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Portál:Nutriční_terapie

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html