SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Clerkship in health and social organization - B02374 (Nutriční terapie - prezenční)
Title: Stáž v organizaci zdravotní a sociální péče
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/50, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 50 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ing. Hana Pejšová
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut
Is interchangeable with: B03225
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
V průběhu stáže studenti poznají systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Poznat systém nutriční péče v konkrétním zařízení. Naučit se pracovat s Dietním systémem konkrétního zařízení. Poskytovat individualizovanou nutriční péči pod vedením nutričního terapeuta. Naučit se rozpoznat rizika malnutrice, dehydratace a dalších výživových problémů. Navrhovat a spolupracovat při řešení těchto výživových problémů. Seznámit se s projektem "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory".

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Hodnocení výživového stavu klienta.

Způsoby zjišťování výživového stavu klienta.

Standardizované dietní postupy (dieta S/BLP,  dieta S/P, ostré a mírné redukční režimy, rámcové jídelní lístky a výměnné jednotky)

Individualizace NB diet dle sérového kreatininu. Propočet dusíkové bilance.

Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem.

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

·         Zpracování nutriční anamnézy, vyhodnocení nutričního stavu klienta. Návrh případné úpravy nutriční péče.

·         Sestavení individuálního dietoterapeutického plánu a jeho realizace.

·         Zpracování vzorových jídelních lístků, jejich úpravu ve vazbě na nutriční doporučení pro konkrétního klienta (při zpracování využívá odborný software příslušného zařízení).

·         Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců či spolupráce při její přípravě.

·         Příprava přednášky pro klienty nebo ošetřující personál. Příprava edukačních materiálů.

·         Spolupráce v rámci ošetřovatelského a nutričního týmu.

 

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Doporučená literatura:

Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník.  Praha: Triton, 2010

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

Kohout P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Projekt "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory", který realizuje společnost Nutricia ve spolupráci s předními českými odborníky v oblasti klinické výživy - Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP) a Českou asociací sester (ČAS) - sekcí výživy a nutriční péče.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

1.     zpracování seminární práce

2.     100% docházka na stáži ve vybraném pracovišti

3.     kladné hodnocení z pracoviště 

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html