STRUČNÁ ANOTACE PŘEDMĚTU:
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů
interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.. Rozdíly a
přednosti výživy klientů ze světa.Náboženské zvyklosti a
nutnost respektování. Informace budou schopni syntetizovat v
předmětech aplikované v klinických oborech.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)
CÍL PŘEDMĚTU:
Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, hlavně u metabolických chorob . Seznámení se s moderními dietetickými přístupy
Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)
OBSAH PŘEDMĚTU:
Přehled diet u oborů:
* Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie. Rozdíly mezi nemocniční a lázeňským dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba. * Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří. * Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty. * Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech. * Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě. * Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin. * Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii. * Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv. "kladenské diety". * Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla. * Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina - inulin, oligofruktany a další. * Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.
Literature - Czech
Last update: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)
POVINNÁ LITERATURA:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova, nakladatelství Karolinum, 1999
Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd. 1. - Praha : Triton, cop. 2001. - 652 s. : il.
Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada
Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.
Heine V: Základy klinické obesitologie Grada 2004
VEITH, W. J.: DIET AND HEALTH. SCIENTIFIC PERSPECTIVES. CRC PRESS-MEDPHARM,BOCA RATON 1998.
LÁZEŇSKÝ DIETNÍ SYSTÉM PRO DOSPĚLÉ A DĚTI KOLEKTIV AUTORŮ 1982,1983 GŘ LÁZNĚ A ZŘÍDLA
DOPORUČENÁ LITERATURA:
Sucharda P Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná klinická praxe2008
LEITZMANN, C. A SPOL.: ERNÄHRUNG IN PRÄVENTION UND THERAPIE. HIPPOKRATES VERLAG, STUTTGART 2001 Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.: Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993
Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl,Praha, 2005
Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství Galén,Praha,2006
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000
Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V: díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998
PERLÍN, C.: EKONOMICKÉ MOŽNOSTI PREVENCE OBEZITY Z HLEDISKA VÝŽIVY. VÝŽIVA A POTRAVINY, 61, 2006, Č. 1, S. 12-13 Feldheim,W., Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin, 1998
Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995
Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha 2002
Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160
Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)