|
|
|
||
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)
|
|
||
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)
Konzultace: Jsou možné po předchozí domluvě s vyučujícím. V případě vynuceného přechodu na on-line výuku budou semináře vedeny on-line s doprovodnými materiály v Moodle kurzu. Závěrečný test pak studenti absolvují on-line taktéž v platformě Moodle. |
|
||
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)
Semináře: Vyučující: MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D. 1. Přirozená regenerace organismu Vztah výživy a regenerace lidského těla (zdravý člověk, sportovec). Regenerace výživou po zátěži, role přirozených potravin a doplňků stravy. Workshop - sestavení modelových jídelníčků (student medicíny, manuálně pracující člověk, sportovec). 2. Flavonoidy a organosírové sloučeniny v rostlinné stravě. Vlastnosti a antioxidační aktivita flavonoidů, výskyt v potravě a vztah k funkci v buňce. Zdrojové rostliny, biologická dostupnost, metabolismus, mechanizmy účinků na buněčné a tkáňové úrovni. Vliv úpravy potravy na obsah a biologickou dostupnost flavonoidů. Organosírové sloučeniny z Allium, glukosinoláty zejm. z Brassiaceae; jejich potenciálně prospěšné i antinutriční vlastnosti. Vliv úpravy zeleniny na výskyt původních látek/štěpných produktů. 3. Specifické diety a jejich vliv na zdraví. Cirkadiánní stravování. Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety - kritické zhodnocení podle evidence-based medicine: Atkinsova dieta, paleo strava, primal, Whole30, vegetariánství, veganství, dělená strava. Proč se lidé uchylují k takovým dietám? Jsou vůbec pro někoho vhodné? Biochemické aspekty, klady, rizika a možné karence u specifických diet. 4. Tuky a další lipidy, terpenoidy, vitamin D Terpeny, biochemické účinky. Mono- a seskviterpeny, karotenoidy a tokoferoly v rostlinné potravě. Vliv úpravy potravy na jejich obsah a dostupnost. Složení mastných kyselin v potravě (nasycené, omega-9,- 6 a -3 nenasycené mastné kyseliny; méně časté mastné kyseliny). Furanové mastné kyseliny. Cholesterol, rostlinné steroly. Vitamin D a jeho biochemické účinky. 5. Tvorba potenciálně škodlivých látek při úpravě potravin. Mikrobiom. Kombinace potravin a jejich kompatibilita. Produkty Maillardovy reakce, produkty degradace lipidů, oxidační produkty; cholesterol, 3-chloro-1,2-propandiol, polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy, N-nitrosaminy. Vhodné a nevhodné kombinace potravin pro zajištění biologické dostupnosti vybraných rostlinných látek. Zápočtový test. |