Alternative Nutrition - B02783 (Child and Adult Nutrition)
Title: Alternativní výživa
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Comes under: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Opinion survey results   Examination dates   WS schedule   Noticeboard   
Files Comments Added by
download Studijní podpora AV.pdf Studijní podpora pro kombinovanou formu studia předmětu Alternativní výživa. Mgr. Aneta Hásková
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce. Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu. Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Základní principy a formy alternativní výživy.

Společné prvky různých alternativních forem výživy.

Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.

Základní principy stravování dle ájurvédy.

Další formy alternativní výživy:

Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.

Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.

Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.

Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Frühauf, P, Pozler, O, Kotalová, R, Bayer, M. Postoj České pediatrické společnosti k alternativní výživě. In Pediatriae. 62 (2007): 111-113.
  • Internetový portál bezpečnosti potravin, českých odborných společností, zahraniční portály odborných společností.

Learning resources - Czech
Last update: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Alternativní výživa 20/21 B02783

Teaching methods - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Přednáška, cvičení, samostatná práce

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Aneta Hásková (15.10.2023)

Účast na výuce ve stanovený termín 25. 11. 2023

Pro jedince co se účastní výuky:

Příprava samostatné práce (na vybrané téma) (2-3 A4) 

- Představení výživového směru

- pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 3 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika +

- Nejméně 2-3 studie na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

Pro jedince co se NEúčastní výuky:

1) Příprava samostatné práce (na vybrané volitelné téma alternativního stravován/směru) (délka 3-4 A4)

-Představení výživového směru

- Pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 10 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika pokud je k dispozici

- Nejméně 5 studií na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

+ Powerpointová prezentace – min. 17 slidů  - na stejné téma

2) Přehledový článek na téma - Alternativní stravování/výživa - hlavní důvody, nejčastější typy alternativního stravování, rozdělení, možná úskalí/pozitiva apod. Délka minimálně 3 A4 (Úvod, Hlavní text, Výsledky, Závěr, Diskuze, Použitá literatura)