Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)
* Základní literatura
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran
2) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran
3) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran
4) Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
5) Turek, B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran
6) Brodanová M., Anděl M.: Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran
* Doplňující literatura
1) Hrubý, S., Turek, B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran
2) Anděl, M., Kraml, P., Dlouhý, P., Málková, J., Hajer, J.: Patogeneze aterosklerózy od metabolických změn k chronickému zánětu s aspekty střádavého onemocnění, Praktický lékař 77, 1997, 6, str. 266-274
3) Blahoš, J.: Osteoporóza- diagnostika a terapie v praxi, Galén, Praha, 1995, 162 stran
4) Hainer, V., Kunešová, M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
5) Anděl, M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
6) Hrubý, S., Turek, B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha, 1989, 136 stran
7) Češka, R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Kolektiv: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství - doplňkové výukové texty, Karolinum, Praha, 1994, 201 stran
9) Brown, M. L.(edit.): Present Kowledge in Nutrition, 6th Edition, ILSI Press, Washington, 1990, 532 stran
10) Hobbs, B. C., Roberts, D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran
11) Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran
12) Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran
13) Anděl, M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran
14) Vyhláška MZd ČR 107/2001 o hygienických požadavcích na stravovací služby?Sbírka předpisů ČR, částka 42/2001, str. 2854-2892
15) Velíšek, J. a kolektiv: Chemie potravin I - III., Ossis, Tábor, 1999
16) Heepe, F.: Diätetische Indikationen, Springer-Verlag, Berlin, 1990, 506 stran
17) Perušičová, J. a kol.: Diabetes mellitus II. typu, Galén, Praha, 1996, 127 stran
18) Garbutt, J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran
19) Hainer V., Kunešová M.: Doporučený standardní postup při léčbě obezity v dospělosti, Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 1, 1998, 4, str. 191 - 196
20) Zadák, Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran