|
|
|
||
Last update: Mgr. Jitka Tomešová (18.09.2023)
Komunikace k předmětu probíhá na platformě Google Classroom pod kódem y6dijhu Pozvánky do kurzu a další pokyny pro výuku Vám přijdou v týdnu od 25.9.2023. Výuka předmětu bude v akademické roce 2023/2024 probíhat online přes Google Meet na odkaze meet.google.com/bpt-nxxe-vtt, nebo na meet.google.com s heslem bpt-nxxe-vtt |
|
||
Last update: Mgr. Jitka Tomešová (03.10.2022)
Knižní zdroje: Beranová, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Academia, 2005. Blattná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P.: VÝŽIVA NA ZAČÁTKU 21. STOLETÍ. Společnost pro výživu, Praha 2005. ISBN 80-239-6202-7. |
|
||
Last update: doc. RNDr. Petr Sedlak, Ph.D. (07.10.2020)
Forma ověření znalostí bude probíhat dle aktuální epidemiologické situace testem prezenčně, nebo přes online formulář s časovým omezením. |
|
||
Last update: Mgr. Jitka Tomešová (07.10.2020)
1. Základní pojmy, historie výživy 2. Biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie) 3. Bílkoviny - složení, význam, metabolizmus; fyziologie hladu 4. Tuky - složení, význam, metabolizmus; důsledky energetické nerovnováhy 5. Sacharidy - složení, význam, metabolizmus; základy zdravé výživy 6. Voda; vitamíny, minerální látky 7. Potravinářská legislativa; technologie; hygiena výživy a nutriční epidemiologie 8. Výživa v období těhotenství a kojení, výživa kojenců a batolat 9. Výživa dětí a dospívajících 10. Výživa dospělých, seniorů a sportovců 11. Směry alternativní výživy; základy léčebné výživy 12. Praktické aplikace zásad zdravé výživy |