Relaxační chování polymerní sítě v průběhu jejího vzniku
| Thesis title in Czech: | Relaxační chování polymerní sítě v průběhu jejího vzniku |
|---|---|
| Thesis title in English: | Relaxation Behaviour of Polymer Networks during Network Formation |
| Academic year of topic announcement: | 2009/2010 |
| Thesis type: | diploma thesis |
| Thesis language: | čeština |
| Department: | Department of Macromolecular Physics (32-KMF) |
| Supervisor: | doc. RNDr. Helena Valentová, Ph.D. |
| Author: |
| Guidelines |
| a) základní porozumnění problematice chemických a fyzikálních sítí a jejich vzniku
b) seznámení se s problematikou měření dynamických mechanických vlastností c) měření relaxačního chování v průběhu vzniku sítě a vytvrzeních polymerních sítí d) zpracování a vyhodnocení experimentů |
| References |
| [1] B.Meissner, V.Zilvar: Fyzika polymerů. SNTL, Praha 1987
[2] L.H.Sperling: Introduction to Physical Polymer Science. Wiley, 1992 [3] články v odborných časopisech doporučené vedoucí práce |
| Preliminary scope of work |
| Při tvorbě polymerní sítě dochází v reagujícím systému nejprve k vzniku a růstu větvených struktur až se v reagující látce vytvoří po určité nekonečná trojrozměrná struktura, která ještě dále síťuje. Okamžik vzniku první nekonečné struktury nazýváme bod gelace (gel point, GP). Před bodem gelace je systém plně rozpustný a chová se jako viskózní kapalina. Za bodem gelace obsahuje kromě rozpustné části (solu) i část nerozpustnou, tzv. gel, odpovídající nekonečné trojrozměrné síti. Bod gelace se určuje přímo z rozpustnosti systému, v průběhu síťující reakce jej lze stanovit též pomocí dynamické mechanické spektroskopie.
Během diplomové práce se student seznámí s metodikou měření dynamických mechanických vlastností makromolekulárních látek a pomocí měření mechanických vlastností v průběhu síťující reakce bude sledován vznik polymerní sítě a stanoven bodu gelace. Práce má experimentální charakter. |
| Preliminary scope of work in English |
| Polymer networks, dynamic mechanical properties, gel point |