Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 392)
Thesis details
   Login via CAS
Relaxační chování polymerní sítě v průběhu jejího vzniku
Thesis title in Czech: Relaxační chování polymerní sítě v průběhu jejího vzniku
Thesis title in English: Relaxation Behaviour of Polymer Networks during Network Formation
Academic year of topic announcement: 2009/2010
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Macromolecular Physics (32-KMF)
Supervisor: doc. RNDr. Helena Valentová, Ph.D.
Author:
Guidelines
a) základní porozumnění problematice chemických a fyzikálních sítí a jejich vzniku
b) seznámení se s problematikou měření dynamických mechanických vlastností
c) měření relaxačního chování v průběhu vzniku sítě a vytvrzeních polymerních sítí
d) zpracování a vyhodnocení experimentů
References
[1] B.Meissner, V.Zilvar: Fyzika polymerů. SNTL, Praha 1987
[2] L.H.Sperling: Introduction to Physical Polymer Science. Wiley, 1992
[3] články v odborných časopisech doporučené vedoucí práce
Preliminary scope of work
Při tvorbě polymerní sítě dochází v reagujícím systému nejprve k vzniku a růstu větvených struktur až se v reagující látce vytvoří po určité nekonečná trojrozměrná struktura, která ještě dále síťuje. Okamžik vzniku první nekonečné struktury nazýváme bod gelace (gel point, GP). Před bodem gelace je systém plně rozpustný a chová se jako viskózní kapalina. Za bodem gelace obsahuje kromě rozpustné části (solu) i část nerozpustnou, tzv. gel, odpovídající nekonečné trojrozměrné síti. Bod gelace se určuje přímo z rozpustnosti systému, v průběhu síťující reakce jej lze stanovit též pomocí dynamické mechanické spektroskopie.
Během diplomové práce se student seznámí s metodikou měření dynamických mechanických vlastností makromolekulárních látek a pomocí měření mechanických vlastností v průběhu síťující reakce bude sledován vznik polymerní sítě a stanoven bodu gelace.
Práce má experimentální charakter.
Preliminary scope of work in English
Polymer networks, dynamic mechanical properties, gel point
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html