Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Základní charakterizace pivovarského sladu pomocí solid-state NIR spektrometrie
Thesis title in Czech: Základní charakterizace pivovarského sladu pomocí solid-state NIR spektrometrie
Thesis title in English: Basic characterization of beer malt by solid-state NIR spectroscopy
Key words: NIR spektroskopie, slad, chemometrické zpracování dat
English key words: NIR spectroscopy, malt, chemometric data analysis
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 15.10.2020
Date of assignment: 03.11.2020
Advisors: RNDr. Milan Libánský, Ph.D.
RNDr. Miroslav Dienstbier
Ing. Ivo Hartman, Ph.D.
Guidelines
Spektrometrické metody
References
1. H.W. Siesler, Y. Ozaki, S. Kawata, H.M. Heise, Near-Infrared Spectroscopy – Principles, Instruments, Applications, Wiley-VCH, Weinheim, 2002.
2. J. Workman, L. Weyer, Practical Guide to Interpretive Near-Infrared Spectroscopy, CRC Press, Boca Raton, 2008.
3. R.G. Brereton, Applied Chemometrics for Scientists, Wiley, Chichester, 2007.
4. články v odborných časopisech
Preliminary scope of work
Infračervená spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIR: 800-2500 nm) poskytuje důležité informace o vibrační struktuře studovaných látek. Tato metoda našla řadu praktických aplikací díky své rychlosti a jednoduchosti a umožňuje určení kvalitativních informací o chemickém složení surovin a meziproduktů. V potravinářském průmyslu má NIR spektroskopie pevných vzorků významné místo pro analýzu pivovarského sladu při výrobě piva; nejdůležitější informace pro další zpracování sladu představují jeho vlhkost, obsah bílkovin a sacharidů.
Cílem bakalářské práce je změření NIR spekter sady vybraných vzorků sladu, u kterých budou známy sledované parametry – vlhkost, obsah bílkovin, tuků a sacharidů a následné vytvoření základního kalibračního modelu pro stanovení sledovaných parametrů pomocí chemometrického software firmy Metrohm. Bakalářská práce bude probíhat ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze a v Brně.

Zásady pro vypracování:
1. Seznámení se s principy NIR spektroskopie a základy zpracování dat chemometrickými postupy.
2. Rešerše současných poznatků o NIR spektroskopii pivovarského sladu
3. Seznámení se s přístrojem NIRS DS2500 Solid Analyzer, změření NIR spekter cca 10-20 vzorků pivovarského sladu, využití referenčních dat o vlhkosti a obsahu vybraných složek sladu.
4. Využití chemometrického software pro sestavení matematického kalibračního modelu. Ověření modelu interní validací, provedení externí kalibrace, statistické vyhodnocení výsledků.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html