Základní charakterizace pivovarského sladu pomocí solid-state NIR spektrometrie
Thesis title in Czech: | Základní charakterizace pivovarského sladu pomocí solid-state NIR spektrometrie |
---|---|
Thesis title in English: | Basic characterization of beer malt by solid-state NIR spectroscopy |
Key words: | NIR spektroskopie, slad, chemometrické zpracování dat |
English key words: | NIR spectroscopy, malt, chemometric data analysis |
Academic year of topic announcement: | 2020/2021 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Analytical Chemistry (31-230) |
Supervisor: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
Author: | hidden - assigned by the advisor |
Date of registration: | 15.10.2020 |
Date of assignment: | 03.11.2020 |
Advisors: | RNDr. Milan Libánský, Ph.D. |
RNDr. Miroslav Dienstbier | |
Ing. Ivo Hartman, Ph.D. |
Guidelines |
Spektrometrické metody |
References |
1. H.W. Siesler, Y. Ozaki, S. Kawata, H.M. Heise, Near-Infrared Spectroscopy – Principles, Instruments, Applications, Wiley-VCH, Weinheim, 2002. 2. J. Workman, L. Weyer, Practical Guide to Interpretive Near-Infrared Spectroscopy, CRC Press, Boca Raton, 2008. 3. R.G. Brereton, Applied Chemometrics for Scientists, Wiley, Chichester, 2007. 4. články v odborných časopisech |
Preliminary scope of work |
Infračervená spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIR: 800-2500 nm) poskytuje důležité informace o vibrační struktuře studovaných látek. Tato metoda našla řadu praktických aplikací díky své rychlosti a jednoduchosti a umožňuje určení kvalitativních informací o chemickém složení surovin a meziproduktů. V potravinářském průmyslu má NIR spektroskopie pevných vzorků významné místo pro analýzu pivovarského sladu při výrobě piva; nejdůležitější informace pro další zpracování sladu představují jeho vlhkost, obsah bílkovin a sacharidů. Cílem bakalářské práce je změření NIR spekter sady vybraných vzorků sladu, u kterých budou známy sledované parametry – vlhkost, obsah bílkovin, tuků a sacharidů a následné vytvoření základního kalibračního modelu pro stanovení sledovaných parametrů pomocí chemometrického software firmy Metrohm. Bakalářská práce bude probíhat ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze a v Brně. Zásady pro vypracování: 1. Seznámení se s principy NIR spektroskopie a základy zpracování dat chemometrickými postupy. 2. Rešerše současných poznatků o NIR spektroskopii pivovarského sladu 3. Seznámení se s přístrojem NIRS DS2500 Solid Analyzer, změření NIR spekter cca 10-20 vzorků pivovarského sladu, využití referenčních dat o vlhkosti a obsahu vybraných složek sladu. 4. Využití chemometrického software pro sestavení matematického kalibračního modelu. Ověření modelu interní validací, provedení externí kalibrace, statistické vyhodnocení výsledků. |