Enzymové modifikace biologicky aktivních flavonoidů
Thesis title in Czech: | Enzymové modifikace biologicky aktivních flavonoidů |
---|---|
Thesis title in English: | Enzymatic modifications of bioactive flavonoids |
Key words: | flavonoid, antioxidant, metabolity, biotransformace |
English key words: | flavonoid, antioxidant, metabolites, biotransformation |
Academic year of topic announcement: | 2015/2016 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Physical and Macromolecular Chemistry (31-260) |
Supervisor: | prof. RNDr. Eva Tesařová, CSc. |
Author: | hidden - assigned by the advisor |
Date of registration: | 05.10.2015 |
Date of assignment: | 15.01.2016 |
Date of electronic submission: | 18.05.2017 |
Date of proceeded defence: | 05.06.2017 |
Opponents: | prof. Ing. Zdeněk Wimmer, DrSc. |
Advisors: | prof. Ing. Vladimír Křen, DrSc. |
doc. Ing. Kateřina Valentová, Ph.D. | |
Preliminary scope of work |
Práce bude řešena na pracovišti MBÚ AV ČR pod vedením Doc. Valentové a Prof. Křena. Flavonoidy jsou rozšířené přírodní látky, které se vyskytují především v rostlinách a jsou významnou složkou lidské stravy. Tyto látky působí většinou jako účinné antioxidanty a chemoprotektanty a v současnosti se některé z nich přidávají do doplňků stravy (nutraceutika). Flavonoidy jsou většinou složitější sloučeniny, které jsou citlivé k extrémním podmínkám (pH, oxidace, těžké kovy aj.). Proto je výhodné využívat pro jejich transformace enzymy, které jsou selektivní a umožní následující využití produktů ve farmaceutických aplikacích (biokompatibilita). Cílem práce bude studovat využití především rekombinantních a/nebo mikrosomálních transferas pro enzymovou syntézu metabolitů, zejména glukuronidů a/nebo sulfátů flavonolignanů silymarinu. Výsledné látky by měly být charakterizovány především z hlediska antioxidačních aktivit pomocí laboratorních metod in vitro. Klíčovou oblastí budou analytické metody, kde budou využity moderní metody HPLC a LC-MS a dále metody kapilární elektroforézy. Literatura: S. Štípek: Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. (monografie, 314 s.) Grada 2000, ISBN: 80-7169-704-4 Kren V, Marhol P, Purchartova K, Gabrielova E and Modriansky M, Biotransformation of silybin and its congeners. Curr Drug Metab 14:1009-1021 (2013). Charrier C, Azerad R, Marhol P, Purchartova K, Kuzma M and Kren V, Preparation of silybin phase II metabolites: Streptomyces catalyzed glucuronidation. J Mol Catal B-Enzym 102:167-173 (2014). Jancova P, Siller M, Anzenbacherova E, Kren V, Anzenbacher P and Simanek V, Evidence for differences in regioselective and stereoselective glucuronidation of silybin diastereomers from milk thistle (Silybum marianum) by human UDP-glucuronosyltransferases. Xenobiotica 41:743-751 (2011). |