Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 381)
Thesis details
   Login via CAS
Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Thesis title in Czech: Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Thesis title in English: Application of QCM (Quartz Crystal Microbalance) for evaluation of beer
properties
Key words: Quartz Crystal Microbalance, pivo
English key words: Quartz Crystal Microbalance, beer
Academic year of topic announcement: 2010/2011
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 08.12.2010
Date of assignment: 08.12.2010
Date and time of defence: 13.09.2011 00:00
Date of electronic submission:04.08.2011
Date of submission of printed version:05.08.2011
Date of proceeded defence: 13.09.2011
Opponents: doc. Ing. Petr Sladký, CSc.
 
 
 
Advisors: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
RNDr. Miroslav Dienstbier
Guidelines
V rámci práce bude provedena příslušná literární rešerše, budou ověřeny vlastností měřicího zařízení QCM, provedeny úpravy měřicí aparatury jako celku (realizace případného termostatování, průtočného systému s peristaltickou pumpu, záznam a řízení experimentu pomocí PC). Budou studovány vlastnosti vhodně modifikovaného povrchu měřicího krystalu zejména s ohledem na využití ke studiu pivní matrice (chuťové čidlo, studium procesů stárnutí ? koloidní i chuťové stability, stabilizace piva).
Práce bude probíhat ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze.
Předpokládá se podíl senzorického degustačního panelu, podíl na řešení projektu Pitelnost Českého piva možná.
References
[1] C.K. O Sullivan, G.G. Guibault: Commercial quartz crystal microbalances ? theory and applications, Biosensors and Biolectronics 14, 1999, 663-670,
[2] H. Kaneda at al.: Beer adsorption on lipid membrane as related to sensory evaluation, J. Am. Soc. Brew. Chem. 59(4), 2001. 167-171
[3] H. Kaneda at al.: Measuring astringency of beverages using QCM , J. Am. Soc. Brew. Chem. 61(3), 2003. 119-124
Preliminary scope of work
Pivo patří k několika málo komoditám, které jsou doposud chloubou České republiky. Z fyzikálně-chemického pohledu představuje složitou mnohokomponentovou vodnou dispersní soustavu. Procesy, které v ní probíhají např. při jejím stárnutí či při působení na chuťové receptory, ještě zdaleka nebyly plně objasněny.
QCM - Quartz Crystal Microbalance jsou křemíkové mikrováhy ? měřicí zařízení, ve kterém se sleduje změna frekvence kmitů malého výbrusu křemíkového krystalu, ke které dochází při zachycení molekul či částic z vnějšího prostředí. Díky tomu lze efektivně sledovat sorpci velmi malého látkového množství z roztoku či plynu. Vhodnou modifikací povrchu lze ovlivnit selektivnost adsorpce.
Sorpční procesy hrají důležitou roli i při chuťovém vnímání. Po nanesení lipidové vrstvy se tak např. podařilo objektivně měřit některé senzorické vlastnosti piva.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html