Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Thesis title in Czech: | Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva |
---|---|
Thesis title in English: | Application of QCM (Quartz Crystal Microbalance) for evaluation of beer properties |
Key words: | Quartz Crystal Microbalance, pivo |
English key words: | Quartz Crystal Microbalance, beer |
Academic year of topic announcement: | 2010/2011 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO) |
Supervisor: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 08.12.2010 |
Date of assignment: | 08.12.2010 |
Date and time of defence: | 13.09.2011 00:00 |
Date of electronic submission: | 04.08.2011 |
Date of submission of printed version: | 05.08.2011 |
Date of proceeded defence: | 13.09.2011 |
Opponents: | doc. Ing. Petr Sladký, CSc. |
Advisors: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
RNDr. Miroslav Dienstbier | |
Guidelines |
V rámci práce bude provedena příslušná literární rešerše, budou ověřeny vlastností měřicího zařízení QCM, provedeny úpravy měřicí aparatury jako celku (realizace případného termostatování, průtočného systému s peristaltickou pumpu, záznam a řízení experimentu pomocí PC). Budou studovány vlastnosti vhodně modifikovaného povrchu měřicího krystalu zejména s ohledem na využití ke studiu pivní matrice (chuťové čidlo, studium procesů stárnutí ? koloidní i chuťové stability, stabilizace piva).
Práce bude probíhat ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. Předpokládá se podíl senzorického degustačního panelu, podíl na řešení projektu Pitelnost Českého piva možná. |
References |
[1] C.K. O Sullivan, G.G. Guibault: Commercial quartz crystal microbalances ? theory and applications, Biosensors and Biolectronics 14, 1999, 663-670,
[2] H. Kaneda at al.: Beer adsorption on lipid membrane as related to sensory evaluation, J. Am. Soc. Brew. Chem. 59(4), 2001. 167-171 [3] H. Kaneda at al.: Measuring astringency of beverages using QCM , J. Am. Soc. Brew. Chem. 61(3), 2003. 119-124 |
Preliminary scope of work |
Pivo patří k několika málo komoditám, které jsou doposud chloubou České republiky. Z fyzikálně-chemického pohledu představuje složitou mnohokomponentovou vodnou dispersní soustavu. Procesy, které v ní probíhají např. při jejím stárnutí či při působení na chuťové receptory, ještě zdaleka nebyly plně objasněny.
QCM - Quartz Crystal Microbalance jsou křemíkové mikrováhy ? měřicí zařízení, ve kterém se sleduje změna frekvence kmitů malého výbrusu křemíkového krystalu, ke které dochází při zachycení molekul či částic z vnějšího prostředí. Díky tomu lze efektivně sledovat sorpci velmi malého látkového množství z roztoku či plynu. Vhodnou modifikací povrchu lze ovlivnit selektivnost adsorpce. Sorpční procesy hrají důležitou roli i při chuťovém vnímání. Po nanesení lipidové vrstvy se tak např. podařilo objektivně měřit některé senzorické vlastnosti piva. |