Studium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojů
Thesis title in Czech: | Studium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojů |
---|---|
Thesis title in English: | Study of thermal and photodegradation of beer and other fermented beverages |
Key words: | Optická spektroskopie, pivo, fotodegradace, letinková příchuť |
English key words: | optical spectroscopy, beer, photodegradation, lightstruck flavour |
Academic year of topic announcement: | 2011/2012 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO) |
Supervisor: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 03.11.2011 |
Date of assignment: | 11.11.2011 |
Confirmed by Study dept. on: | 15.04.2013 |
Date and time of defence: | 16.09.2014 00:00 |
Date of electronic submission: | 30.07.2014 |
Date of submission of printed version: | 31.07.2014 |
Date of proceeded defence: | 16.09.2014 |
Opponents: | Ing. Karel Sigler, DrSc. |
Advisors: | Doc. Ing. Jan Šavel, CSc. |
RNDr. Miroslav Dienstbier | |
doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Guidelines |
1. seznámení se s principy optické spektroskopie a elastického rozptylu světla
2. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce 3. seznámení se prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 4. proměření optických změn v modelových roztocích a vybraných produktech spojených s tepelným a světelným poškozením 5. zpracování získaných výsledků |
References |
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000 [3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 – 56 [4] Šavel, J.: Differential spectroscopy and beer ageing. Monatsschr. Brauwiss. 57:1-4,2004. [5] Šavel J.: Differential spectroscopy and beer oxidation. Technical Quarterly Master Brewers Association of the Americas, 42: 57–64,2005 [6] Pozdric R., Roddick R.A. et al.: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129 |
Preliminary scope of work |
Pivo, víno a další fermentované nápoje jsou složité koloidní roztoky obsahující stovky různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Působením fyzikálně chemických faktorů dochází k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu produktu. Práce se soustředí na vývoj optických metod kontroly stability fermentovaných nápojů v průběhu stárnutí. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze. |