Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 385)
Thesis details
   Login via CAS
I'm not buying you! Food selectivity of freshwater zooplankton species
Thesis title in Czech: Tebe nežeru! Potravní selektivita sladkovodních zooplanktonních druhů
Thesis title in English: I'm not buying you! Food selectivity of freshwater zooplankton species
Academic year of topic announcement: 2024/2025
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: angličtina
Department: Department of Botany (31-120)
Supervisor: doc. Mgr. Pavel Škaloud, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 11.11.2024
Date of assignment: 11.11.2024
Confirmed by Study dept. on: 26.01.2025
Preliminary scope of work
Základní data
- Zooplankton je důležitým článkem potravního řetězce mezi fytoplanktonem a vyššími trofickými hladinami.
- Moderní studie sledující potravní preference zooplanktonu jsou výhradně zaměřeny na mořský fytoplankton. O složení potravy sladkovodních zooplanktonních druhů vypovídají pouze starší studie založené na čistě morfologických přístupech.
- Křemičité zlativky představují ideální modelové organismy pro studium antipredačních morfologických adaptací – jednotlivé druhy se liší co do velikosti buněk, schopností tvorby kolonií, tvaru, počtu a velikosti ostnů a morfologie křemičitých šupin.
Cíle práce
- Studium potravní preference sladkovodních druhů zooplanktonu se zaměřením na křemičité zlativky.
- Nalézt odpovědi na tyto otázky:
--- Liší se jednotlivé druhy/rody/skupiny zooplanktonu v jejich potravní preferenci?
--- Jsou křemičité zlativky preferovanou či naopak neoblíbenou potravou?
--- Jaké morfologické adaptace hrají roli pro potravní selektivitu zooplanktonu?
Metodika
- Odběr vzorků v ČR: odběr sterilní planktonkou, přefiltrovaný vzorek do sterilních lahviček; zooplankton fixovat v 96% ethanolu.
- Zpracování každého vzorku:
--- Přefiltrovaný vzorek: zpracování na TEM (fixace ve formalínu) a na DNA metabarcoding (zmražení vzorku).
--- Vzorek zooplanktonu: selekce dominantních druhů, jejich obrazová dokumentace, izolace 40 jedinců pomocí pinzety či kapiláry do dvou eppendorfek, včetně sterilizace jejich povrchu v 1% SAVO a propláchnutí v destilované vodě. 20 jedinců na TEM (fixace ve formalínu), 20 jedinců na metabarcoding (zamražení vzorku).
--- Zaměření se na tři skupiny zooplanktonu: Cladocera, Copepoda, Rotifera.
- Zpracování vzorků na TEM: vypálení v peroxidu vodíku, detailní analýza druhové diverzity pomocí identifikace křemičitých šupin.
- Zpracování vzorků na DNA metabarcoding: testování různých dvojic primerů pro nalezení vhodné kombinace amplifikující pouze fytoplankton, příp. použití tzv. blocking primerů, sekvenace, analýza dat.
- Porovnání výsledků, zhodnocení potravních preferencí a role morfologických adaptací
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html