Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Vliv teploty na creep a stlačitelnost jemnozrnných zemin
Thesis title in Czech: Vliv teploty na creep a stlačitelnost jemnozrnných zemin
Thesis title in English: Effect of temperature on creep and compressibility of fine-grained soils
Academic year of topic announcement: 2023/2024
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Hydrogeology, Engineering Geology and Applied Geophysics (31-450)
Supervisor: RNDr. Jan Najser, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 01.02.2024
Date of assignment: 01.02.2024
Confirmed by Study dept. on: 01.02.2024
Preliminary scope of work
Práce se bude zabývat posouzením vlivu teploty na creep a stlačitelnost jílovitých zemin. Rešeršní část práce bude shrnovat dosavadní poznatky o vlivu teploty na creep a jednoosou stlačitelnost jemnozrnných zemin a metody měření tohoto vlivu.
V rámci praktické části práce se plánuje vlastní měření vlivu teploty na studované charakteristiky, optimálně u dvou odlišných jemnozrnných zemin. Zkoušky budou probíhat na nově vyvinutém T-MPC oedometru v teplotním rozsahu 20-80°C. Experimentální část bude zahrnovat rovněž kalibraci nově vyvinutého oedometru včetně porovnání výsledků základních zkoušek stlačitelnosti se standardním oedometrem. Přesný rozsah laboratorních zkoušek bude podrobněji upřesněn na základě prvních výsledků. Metodika experimentů a přípravy zkušebních vzorků bude vycházet z poznatků získaných z creepových zkoušek při 20°C provedených v nedávné minulosti na PřF UK na identických zeminách.
Předpokládaným výstupem práce je posouzení změn charakteristik jednoosé stlačitelnosti a creepu v závislosti na rostoucí teplotě. Na základě porovnání obou typů zemin bude možné diskutovat vliv různého mineralogického složení na změnu studovaných mechanických vlastností s rostoucí teplotou.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html