Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 385)
Thesis details
   Login via CAS
Přímé kvantitativní stanovení těkavých složek v pivu pomocí metody headspace GC-FID
Thesis title in Czech: Přímé kvantitativní stanovení těkavých složek v pivu pomocí metody headspace GC-FID
Thesis title in English: Direct quantitative determination of volatile compounds in beer using headspace GC-FID
Key words: headspace; kvalitní kontrola; pivo; plynová chromatografie; těkavé látky
English key words: beer; gas chromatograhy; headspace; quality control; volatile compounds
Academic year of topic announcement: 2023/2024
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: Anton Korban, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 14.12.2023
Date of assignment: 14.12.2023
Confirmed by Study dept. on: 16.01.2024
Date of electronic submission:16.05.2025
Date of proceeded defence: 26.05.2025
Opponents: Ing. Karel Krofta, Ph.D.
 
 
 
Advisors: RNDr. Tomáš Vrzal, Ph.D.
Preliminary scope of work
Práce zahrnuje provedení prvních experimentů s využitím metody "Ethanol jako interní standard" pro kontrolu kvality a bezpečnosti alkoholických nápojů pomocí headspace plynové chromatografie. Studentovi je nabídnuto vyvinout a validovat analytickou metodu pro kontrolu těchto produktů, vyhodnotit metrologické parametry metody a otestovat její fungování na různých reálných vzorcích alkoholických nápojů.
Tato diplomová práce umožní studentovi získat dovednosti v práci s plynovým chromatografem s FID, včetně přípravy a měření vzorků, zpracování výsledků analýzy a metrologických testů. Výsledky výzkumu mají praktický směr a mohou být testovány v různých zainteresovaných vinařstvích a dalších výrobních firmách v České republice.
Preliminary scope of work in English
The work involves conducting first experiments on the use of the "Ethanol as an internal standard" method for quality control and safety assessment of alcoholic beverages using headspace gas chromatography. The student is offered the opportunity to develop and validate an analytical method for monitoring these products, evaluate the metrological parameters of the method, and test its performance on various real samples of alcoholic beverages.
This thesis will allow the student to acquire skills in working with a gas chromatograph with a FID, including sample preparation and measurement, data analysis, and metrological testing. The research results have practical implications and can be tested in various interested wineries and other production companies in the Czech Republic.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html