Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Thesis title in Czech: Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Thesis title in English: Food deficit in developing countries: factors of origin, regional differentiation, possible solutions
Key words: potravinový deficit - faktory vzniku - rozvojové země - regionální diferenciace
English key words: food deficit - drivers - developing countries - regional differentiation
Academic year of topic announcement: 2021/2022
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Social Geography and Regional Development (31-340)
Supervisor: RNDr. Vít Jančák, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 05.12.2021
Date of assignment: 05.12.2021
Date of electronic submission:04.05.2022
Date of proceeded defence: 06.06.2022
Opponents: PhDr. Dagmar Milerová Prášková, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Geografie zemědělství
References
HOLMES, J. (2008): Losing 25 000 to Hunger Every Day. UNITED NATIONS.https://www.un.org/en/chronicle/article/losing-25000-hunger-every-day (cit. 2. 2. 2022).
JENÍČEK, V. (2003): Světový potravinový problém. Agricultural Economics, 40-50.
KING, F. S., BURGESS, A., QUINN, V. J., OSEI, A. K. (Eds.). (2015): Nutrition for developing countries. Oxford University Press.
PAWLAK, K., & KOŁODZIEJCZAK, M. (2020): The role of agriculture in ensuring food security in developing countries: Considerations in the context of the problem of sustainable food production. Sustainability, 12, 13, 5488.
SCHOONBEEK, S., AZADI, H., MAHMOUDI, H., DERUDDER, B., DE MAEYER, P., & WITLOX, F. (2013). Organic agriculture and undernourishment in developing countries: Main potentials and challenges. Critical reviews in food science and nutrition, 53, 9, 917-928.
Preliminary scope of work
Cílem této bakalářské práce je analyzovat potravinový deficit v rozvojových zemích, vymezit regiony v rozvojových zemích postižené podvýživou a zjistit, které skupiny lidí a kde trpí podvýživou či malnutricí nejvíce. Dále, zjistit příčiny podvýživy v těchto oblastech a na základě rešerše literatury kriticky zhodnotit možná řešení těchto příčin. Hlavní otázkou řešenou v této bakalářské práci je, jaké faktory ovlivňující potravinový deficit v rozvojových zemích? Dále se zabývá tím, jaké regiony jsou potravinovým deficitem nejvíce ohroženy, tedy kde se potravinový deficit projevuje nejvíce? Které skupiny obyvatelstva jsou nejvíce ohroženy a proč trpí ženy v těchto zemích častěji podvýživou než muži? A v poslední řadě se zabývá otázkou, jaká jsou možná řešení?
Preliminary scope of work in English
The aim of this bachelor thesis is to analyze the food deficit in developing countries, define the regions in developing countries affected by malnutrition and find out which groups of people and where they suffer from malnutrition or malnutrition the most. Furthermore, to identify the causes of malnutrition in these areas and, based on a literature search, critically evaluate possible solutions to these causes. The main question addressed in this bachelor thesis is, what factors affect the food deficit in developing countries? It also deals with which regions are most at risk of a food deficit, ie where is the food deficit most affected? Which groups of the population are most at risk and why do women in these countries suffer from malnutrition more often than men? And last but not least, what are the possible solutions?
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html