Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Ve čtvrtek dne 4. září 2025 v době od 20:00 do 22:00 dojde k odstávce webového prostředí a databáze systému WhoIs. Odstávka systému WhoIs se dotkne též systému IS Studium. Kromě omezení funkcionality související s napojením na WhoIs nebude ve většině případů možné odevzdávání závěrečných prací. Omlouváme se za komplikace a děkujeme všem, kterých se odstávka jakkoliv dotkne, za pochopení.
Sirné aminokyseliny, dlouhověkost a stárnutí
Thesis title in Czech: Sirné aminokyseliny, dlouhověkost a stárnutí
Thesis title in English: Sulphur amino acids, longevity and ageing
Key words: sirné aminokyseliny, chronologické stárnutí, dlouhověkost, oxidativní a proteotoxický stres, autofágie, TOR1, transulfurylační dráha, methioninsulfoxid-reduktáza
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Genetics and Microbiology (31-140)
Supervisor: RNDr. Michaela Schierová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 17.09.2015
Date of assignment: 24.09.2015
Confirmed by Study dept. on: 24.09.2015
Preliminary scope of work
Kalorická restrikce je velmi dobře prostudovaným faktorem ovlivňujícím stárnutí, nejen u člověka. Se stárnutím lidské populace roste zájem o identifikaci dalších faktorů, které přispívají ke zmírnění degenerativních procesů v průběhu stárnutí. Cílem bakalářské práce je popsat vliv sirných aminokyselin (nedostatku nebo nadbytku) na proces stárnutí a dlouhověkost u eukaryot. Které procesy a buněčné komponenty jsou dostupností sirných aminokyselin nejvíc ovlivněny? Lze pozitivní procesy preventivně podpořit? Jaké metodické přístupy se při analýze stárnutí používají?
Zadané téma je vhodné pro studenty se zájmem o molekulární biologii a biochemii.
Preliminary scope of work in English
Caloric restriction is well known factor affecting ageing. The ageing of human population supports the research concerning the factors moderating degenerative changes during ageing. The aim of the thesis is to describe the role of sulfur amino acids in ageing and longevity in eukaryotes. Which cellular functions and compartments are sensitive to the availability of sulfur amino acids? Can we use a convenient diet to prolong the age and improve the quality of life during ageing? Which methods are used in the research of ageing?
This thesis is recommended to students interested in molecular biology and biochemistry.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html