Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 385)
Thesis details
   Login via CAS
Stanovení arsenu v pivu a surovinách pro jeho výrobu
Thesis title in Czech: Stanovení arsenu v pivu a surovinách pro jeho výrobu
Thesis title in English: Arsenic determination in beer samples and raw materials for its preparation
Key words: Atomová absorpční spektrometrie, chemické generování hydridu, interferenční vlivy, arsen, pivo, slad, ječmen
English key words: Atomic absorption spectrometry, chemical hydride generation, interferences, arsenic, beer, malt, barley
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D.
Author: Mgr. Veronika Švadlenová - assigned by the advisor, waiting for guarantor's approval
Date of registration: 20.12.2015
Date of assignment: 19.01.2016
Date of electronic submission:25.08.2017
Date of proceeded defence: 06.09.2017
Opponents: doc. RNDr. Ivan Jelínek, CSc.
 
 
 
Advisors: RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
Preliminary scope of work
Arsen, selen a olovo stejně jako i ostatní kovy jsou vlivem znečištění životního prostředí přítomny mimo jiné v základních surovinách pro výrobu piva (chmel, slad, voda). Během výroby piva sice jejich obsah klesá až na stopovou úroveň, nicméně je zapotřebí koncentrace těchto látek v pivu sledovat. Pro stanovení As, Se a Pb byla v minulosti vyvinuta metoda stanovení pomocí AAS (As a Se pomocí ET-AAS a Pb pomocí plamenové AAS). Citlivost těchto metod však není dostatečná pro spolehlivé stanovení těchto prvků na koncentrační úrovni vyskytující se v pivu. Proto bude cílem této práce vývoj a optimalizace stanovení těchto kovů v pivu a jeho surovinách pomocí techniky generování těkavých sloučenin ve spojení s atomovou absorpční a atomovou fluorescenční spektrometrií.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html