Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Název práce v češtině: | Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Application of QCM (Quartz Crystal Microbalance) for evaluation of beer properties |
Klíčová slova: | Quartz Crystal Microbalance, pivo |
Klíčová slova anglicky: | Quartz Crystal Microbalance, beer |
Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 08.12.2010 |
Datum zadání: | 08.12.2010 |
Datum a čas obhajoby: | 13.09.2011 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 04.08.2011 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 05.08.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.09.2011 |
Oponenti: | doc. Ing. Petr Sladký, CSc. |
Konzultanti: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
RNDr. Miroslav Dienstbier | |
Zásady pro vypracování |
V rámci práce bude provedena příslušná literární rešerše, budou ověřeny vlastností měřicího zařízení QCM, provedeny úpravy měřicí aparatury jako celku (realizace případného termostatování, průtočného systému s peristaltickou pumpu, záznam a řízení experimentu pomocí PC). Budou studovány vlastnosti vhodně modifikovaného povrchu měřicího krystalu zejména s ohledem na využití ke studiu pivní matrice (chuťové čidlo, studium procesů stárnutí ? koloidní i chuťové stability, stabilizace piva).
Práce bude probíhat ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. Předpokládá se podíl senzorického degustačního panelu, podíl na řešení projektu Pitelnost Českého piva možná. |
Seznam odborné literatury |
[1] C.K. O Sullivan, G.G. Guibault: Commercial quartz crystal microbalances ? theory and applications, Biosensors and Biolectronics 14, 1999, 663-670,
[2] H. Kaneda at al.: Beer adsorption on lipid membrane as related to sensory evaluation, J. Am. Soc. Brew. Chem. 59(4), 2001. 167-171 [3] H. Kaneda at al.: Measuring astringency of beverages using QCM , J. Am. Soc. Brew. Chem. 61(3), 2003. 119-124 |
Předběžná náplň práce |
Pivo patří k několika málo komoditám, které jsou doposud chloubou České republiky. Z fyzikálně-chemického pohledu představuje složitou mnohokomponentovou vodnou dispersní soustavu. Procesy, které v ní probíhají např. při jejím stárnutí či při působení na chuťové receptory, ještě zdaleka nebyly plně objasněny.
QCM - Quartz Crystal Microbalance jsou křemíkové mikrováhy ? měřicí zařízení, ve kterém se sleduje změna frekvence kmitů malého výbrusu křemíkového krystalu, ke které dochází při zachycení molekul či částic z vnějšího prostředí. Díky tomu lze efektivně sledovat sorpci velmi malého látkového množství z roztoku či plynu. Vhodnou modifikací povrchu lze ovlivnit selektivnost adsorpce. Sorpční procesy hrají důležitou roli i při chuťovém vnímání. Po nanesení lipidové vrstvy se tak např. podařilo objektivně měřit některé senzorické vlastnosti piva. |