Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 381)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Studium fotodegradace piva optickými metodami
Název práce v češtině: Studium fotodegradace piva optickými metodami
Název v anglickém jazyce: Study of beer photodegradation by optical methods
Klíčová slova: Fotodegradace, letinková příchuť, 3-methyl-2-buten-1-thiol, riboflavin
Klíčová slova anglicky: Phootodegradation, light-struck character, 3-methyl-2-buten-1-thiol, riboflavin
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF)
Vedoucí / školitel: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 08.11.2018
Datum zadání: 08.11.2018
Datum potvrzení stud. oddělením: 13.05.2019
Datum a čas obhajoby: 25.06.2019 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:11.06.2019
Datum odevzdání tištěné podoby:11.06.2019
Datum proběhlé obhajoby: 25.06.2019
Oponenti: doc. RNDr. František Lustig, CSc.
 
 
 
Konzultanti: RNDr. Miroslav Dienstbier
Zásady pro vypracování
1. seznámení se s principy moderních optických zdrojů a přijímačů a se základy optické spektroskopie
2. zpracování liter. rešerše k danému tématu
3. seznámení se prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři
4. sestavení aparatury pro současné měření transmitance a fluorescence
5. charakterizace a optimalizace aparatury
6. proměření optických změn na vybraných vzorcích ve spojení se světelným poškozením
4. zpracování získaných výsledků
Seznam odborné literatury
[1] E. CHOE, R. HUANG, D. B. MIN: Chemical Reactions and Stability of Riboflavin in Foods, JOURNAL OF FOOD SCIENCE—Vol. 70, Nr. 1, 2005
[2] KEVIN HUVAERE a kol.: Photooxidative Degradation of Beer Bittering Principles: A Key Step on the Route to Lightstruck Flavor Formation in Beer, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 1489-1494
[3] R. POZDRIK, F.A. RODDICK, P.J. ROGERS,T.NGUYEN: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129
Předběžná náplň práce
Pokud je pivo vystaveno působení světelného záření, velmi rychle v něm vzniká nežádoucí velmi nepříjemná tzv. letinková (světelná – anglicky výstižně nazývaná též skunky) příchuť. Podle současných představ je za světelnou příchuť v pivu zodpovědná zejména látka
3-methyl-2-buten-1-thiol (MBT), která je člověkem vnímána již při velice nízkých koncentracích ( několik ng/l) . Vznik MBT je spojen s neenzymatickými reakcemi, v nichž vystupují izohumulony a sirné složky aminokyselin a jejich derivátů. Jako fotokatalyzátor zde působí riboflavin (vitamín B2). Riboflavin, který se vyskytuje v řadě potravin, je tepelně stabilní ale na světle sám poměrně rychle degraduje a působí jako efektivní fotosenzibilizátor.

Práce by měla přispět k rozšíření poznatků o mechanismu fotodegradace piva a jiných nápojů. Cílem práce je ověřit možnosti optické detekce fotodegradace piva. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK