Optické metody stanovení vitality kvasinek
Název práce v češtině: | Optické metody stanovení vitality kvasinek |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Optical methods for yeast vitality evaluation |
Klíčová slova: | Saccharomyces cerevisiae, vitalita, viabilita |
Akademický rok vypsání: | 2014/2015 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se se základy metabolismu kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) – s pojmy viabilita a vitalita
2. seznámení se s metodami jejich měření 3. rešerže literatury k danému tématu 4. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 5. měření základních charakteristik vybraných testů k určení vitality kvasnic 6. zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] Amesz, Bray: Základy buněčné biologie
[2] Sigler K., Knotková A. and Kotyk A., Factors governing substrate-induced generation and extrusion of protons in the yeast Saccharomyces cerevisiae, Biochim. Biophys. Acta, 643, 1981, 572-582 [3] P. Gabriel, M. Dienstbier, D. Matoulková, K. Kosař, K. Sigler: Optimized Acidification Power Test of Yeast Vitality and its Use in Brewing Practice: J. Inst. Brew. 114(3), 270–276, 2008 [4] P. Gabriel, M. Dienstbier, P. Sladký, K. Sigler: A New Method of Optical Detection of Yeast Acidification Power, Folia Microbiol. 53 (6), 527–533 (2008) [5] M. Srkala: Studium vitality kvasnic kombinovanými elektrochemickými a fotometrickými metodami, diplomová práce, MFF, katedra chemické fyziky a optiky, 2008 [6] W.Li a kol. , A novel rapid method for yeast vitality evaluation based on the methylene blue dye reduction test, J.Am.Soc.Brew. Chem. 69(1), 44-49, 2011 |
Předběžná náplň práce |
Kvasinky jsou nejen široce pužívaným živým modelovým organismem, ale zejména jedním z nejdůležitějších průmyslově prakticky využívaných mikroorganismů (výroba piva, vína, lihovarnictví, pekařství, farmacie ...)
Viabilita je schopnost buněk se množit a vykazovat metabolickou aktivitu, vitalita (fermentační schopnost či kvasná mohutnost) závisí na fyziologickém stavu a biochemických podmínkách vně i uvnitř buňky. Je jedním z nejdůležitějších parametrů ovlivňujících průběh fermentačních procesů při produkci fermentovaných nápojů. Práce bude kromě studia základních poznatků o metabolismu kvasinek (se zvláštním zřetelem k jejich využití při výrobě piva) zaměřena zejména experimentálně. Budou ověřovány možnosti využití optických metod pro určování vitality kvasnic. Cílem je vypracování prakticky využitelného testu charakterizujícího vitalitu buněk. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření. |