Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 372)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Optické metody kontroly koloidní stability fermentovaných nápojů
Název práce v češtině: Optické metody kontroly koloidní stability fermentovaných nápojů
Název v anglickém jazyce: Optical methods of control of colloidal stability of fermented beverages
Klíčová slova: koloidní roztok;optika;stárnutí
Klíčová slova anglicky: colloidal solution;optics;aging;
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF)
Vedoucí / školitel: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Řešitel:
Konzultanti: RNDr. Miroslav Dienstbier
Zásady pro vypracování
1. seznámení se s principy principy optické spektroskopie a elastického rozptylu světla
2. seznámení se s technologií výroby a složením fermentovaných nápojů
3. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce
4. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři
5. proměření vybraných vzorků
6. zpracování získaných výsledků
Seznam odborné literatury
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000
[3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 - 56
Předběžná náplň práce
Pivo a víno jsou složité koloidní roztoky obsahující více než 800 různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Během skladování dochází vlivem různých fyzikálně chemických faktorů k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu. Práce se soustředí na další vývoj optických metod kontroly koloidní stability piv a vín jako důležitého ukazatele stárnutí.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK