Optické metody kontroly koloidní stability fermentovaných nápojů
Název práce v češtině: | Optické metody kontroly koloidní stability fermentovaných nápojů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Optical methods of control of colloidal stability of fermented beverages |
Klíčová slova: | koloidní roztok;optika;stárnutí |
Klíčová slova anglicky: | colloidal solution;optics;aging; |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se s principy principy optické spektroskopie a elastického rozptylu světla
2. seznámení se s technologií výroby a složením fermentovaných nápojů 3. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce 4. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 5. proměření vybraných vzorků 6. zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000 [3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 - 56 |
Předběžná náplň práce |
Pivo a víno jsou složité koloidní roztoky obsahující více než 800 různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Během skladování dochází vlivem různých fyzikálně chemických faktorů k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu. Práce se soustředí na další vývoj optických metod kontroly koloidní stability piv a vín jako důležitého ukazatele stárnutí. |