Studium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojů
Název práce v češtině: | Studium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Study of thermal and photodegradation of beer and other fermented beverages |
Klíčová slova: | Optická spektroskopie, pivo, fotodegradace, letinková příchuť |
Klíčová slova anglicky: | optical spectroscopy, beer, photodegradation, lightstruck flavour |
Akademický rok vypsání: | 2017/2018 |
Typ práce: | rigorózní práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra makromolekulární fyziky (32-KMF) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 18.09.2018 |
Datum zadání: | 18.09.2018 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 18.09.2018 |
Datum a čas obhajoby: | 30.09.2018 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 18.09.2018 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 18.09.2018 |
Datum proběhlé obhajoby: | 30.09.2018 |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se s principy optické spektroskopie a elastického rozptylu světla
2. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce 3. seznámení se prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 4. proměření optických změn v modelových roztocích a vybraných produktech spojených s tepelným a světelným poškozením 5. zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000 [3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 – 56 [4] Šavel, J.: Differential spectroscopy and beer ageing. Monatsschr. Brauwiss. 57:1-4,2004. [5] Šavel J.: Differential spectroscopy and beer oxidation. Technical Quarterly Master Brewers Association of the Americas, 42: 57–64,2005 [6] Pozdric R., Roddick R.A. et al.: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129 |
Předběžná náplň práce |
Pivo, víno a další fermentované nápoje jsou složité koloidní roztoky obsahující stovky různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Působením fyzikálně chemických faktorů dochází k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu produktu. Práce se soustředí na vývoj optických metod kontroly stability fermentovaných nápojů v průběhu stárnutí. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze. |