Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 379)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Využití víceúhlové detekce elastického rozptylu světla k analýze koloidního stavu fermentovaných nápojů
Název práce v češtině: Využití víceúhlové detekce elastického rozptylu světla k analýze koloidního stavu fermentovaných nápojů
Název v anglickém jazyce: Application of multi-angle elastic light scattering detection for analysis of colloidal state of fermented beverages
Klíčová slova: Elastický rozptyl světla, koloidní roztok
Klíčová slova anglicky: Elastic light scattering, colloidal solution
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce:
Ústav: Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF)
Vedoucí / školitel: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Řešitel:
Konzultanti: RNDr. Miroslav Dienstbier
Zásady pro vypracování
1. seznámení se s principy elastického rozptylu světla
2. seznámení se s technologií výroby a složením fermentovaných nápojů
3. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce
4. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři
5. proměření vybraných vzorků
6. zpracování získaných výsledků
Seznam odborné literatury
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000
[3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 – 56
Předběžná náplň práce
Pivo a víno a další fermentované nápoje jsou složité koloidní roztoky obsahující více než 800 různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Během skladování dochází vlivem různých fyzikálně chemických faktorů k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu roztoku.

K elastickému rozptylu světla dochází na nehomogenitách v roztocích. Intenzita a úhlové rozdělení rozptýleného světla je závislé na velikosti, tvaru a dalších vlastnostech rozptylujících částic. Na KCHFO byl vyvinut prototyp přístroje, který měří elastický rozptyl světla pod třemi úhly a umožňuje sledovat změny koloidního stavu vzorků fermentovaných nápojů přímo v komerčních lahvích.

Práce se soustředí na testování a optimalizaci vyvinutého prototypu a proměření základních modelových a reálných vzorků.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK