Využití víceúhlové detekce elastického rozptylu světla k analýze koloidního stavu fermentovaných nápojů
Název práce v češtině: | Využití víceúhlové detekce elastického rozptylu světla k analýze koloidního stavu fermentovaných nápojů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Application of multi-angle elastic light scattering detection for analysis of colloidal state of fermented beverages |
Klíčová slova: | Elastický rozptyl světla, koloidní roztok |
Klíčová slova anglicky: | Elastic light scattering, colloidal solution |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | |
Ústav: | Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se s principy elastického rozptylu světla
2. seznámení se s technologií výroby a složením fermentovaných nápojů 3. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce 4. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 5. proměření vybraných vzorků 6. zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, publikace č.11 VÚPS, 2000 [3] Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins, J. Inst. Brew. 99, 1993, 49 – 56 |
Předběžná náplň práce |
Pivo a víno a další fermentované nápoje jsou složité koloidní roztoky obsahující více než 800 různých chemických substancí, které jsou v koloidní rovnováze. Během skladování dochází vlivem různých fyzikálně chemických faktorů k oxidačně redukčním reakcím, které mění chemické složení produktu a způsobují jeho stárnutí. Stárnutí má vliv na senzorickou i koloidní stabilitu roztoku.
K elastickému rozptylu světla dochází na nehomogenitách v roztocích. Intenzita a úhlové rozdělení rozptýleného světla je závislé na velikosti, tvaru a dalších vlastnostech rozptylujících částic. Na KCHFO byl vyvinut prototyp přístroje, který měří elastický rozptyl světla pod třemi úhly a umožňuje sledovat změny koloidního stavu vzorků fermentovaných nápojů přímo v komerčních lahvích. Práce se soustředí na testování a optimalizaci vyvinutého prototypu a proměření základních modelových a reálných vzorků. |