Měření asimilovatelného organického uhlíku (AOC) pomocí elastického rozptylu světla
Název práce v češtině: | Měření asimilovatelného organického uhlíku (AOC) pomocí elastického rozptylu světla |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Elastic light scattering measurement of assimilable organic carbon (AOC) |
Klíčová slova: | AOC, biofilm, bakteriální růst |
Klíčová slova anglicky: | AOC, biofilm, bacterial growth |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se s principy elastického rozptylu světla
2. zpracování liter. rešerše k danému tématu práce 3. seznámení se s prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři 4. proměření vybraných vzorků 5. zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] Kerker, M.: The scattering of light and other electromagnetic radiation, Academic Press, New York - London, 1969
[2] Van Der Kooij, D. Determining the concentration of easily assimilable organic carbon in drinking water. J. Am. Water Works Assoc. 74: 540-545, 1982. [3] Werner, P.:, Eine Methode zur Bestimmumg der Verkeimungsneigung von Trinkwasser. Vom Wasser, 65, 257-270, 1985. [4] Van Der Kooij, D. Biological stability: a multidimensional quality aspect of treated water. YWater, Air, and Soil Pollution 123: 25–34, 2000. [5] Hammes, F., Salhi, E., Koster, O., Kaiser, H. P., Egli, T. & von Gunten, U. Mechanistic and kinetic evaluation of organic disinfection by-product and assimilable organic carbon (AOC) formation during the ozonation of drinking water. Water Research 40, 2275-2286, 2006. [6] Baudišová D., Lochovský P. Stanovení biologicky dostupného uhlíku ve vodách povodí vodárenské nádrže Fláje (Krušné hory). Sborník semináře „Vodárenská biologie 2005“, str. 131-133. |
Předběžná náplň práce |
Asimilovatelný organický uhlík (AOC) je ta část rozpuštěného organického uhlíku, která je asimilovatelná do biomasy mikroorganismů. Jeho zvýšená koncentrace ve vodách vede ke zhoršování biologické stability pitné vody, zejména v souvislosti s možností sekundární tvorby biofilmů, které negativně ovlivňují organoleptické vlastnosti pitné vody a představují zvýšené hygienické riziko. AOC se stanovuje přímou kultivací referenčních mikroorganismů.
Práce se zaměří na možnosti optické detekce AOC pomocí elastického rozptylu světla. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem vodohospodářským (VÚV) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření. |