Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Název práce v češtině: | Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Study of beer photodegradation by fluorescence spectroscopy |
Klíčová slova: | Fotodegradace|fluorescence|riboflavin|letinková příchuť|3-methyl-2-buten-1-thiol|pivo |
Klíčová slova anglicky: | Photodegradation|fluorescence|riboflavin|light-struck character|3-methyl-2-buten-1-thiol|beer |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 14.05.2020 |
Datum zadání: | 14.05.2020 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 16.08.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 15.09.2021 08:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 22.07.2021 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 22.07.2021 |
Datum proběhlé obhajoby: | 15.09.2021 |
Oponenti: | Mgr. Hana Kudrnová |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
Zásady pro vypracování |
1.Zpracování literární rešerše na dané téma
2.Seznámení se s principy moderních optických zdrojů a přijímačů a se základy fluorescenční spektroskopie. 3.Příprava definovaně světelně poškozených vzorků. 4.Proměření optických změn na vybraných vzorcích ve spojení se světelným poškozením. 5.Návrh metody pro detekci světelného poškození vzorků. 6.Sestavení, charakterizace a optimalizace aparatury pro měření fluorescence vzorků. 7.Zpracování získaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
Spikes J.D. (1981): Photodegradation of Foods and Beverages. In: Smith K.C. (eds) Photochemical and Photobiological Reviews. Springer, Boston, MA
J. Sádecká, J. Tóthová: Fluorescence spectroscopy and chemometrics in the food classification-a review, Czech Journal of Food Sciences, 25 (4) , 2007, 159-173 P. Ilčík: Použití luminiscenční spektrofluorimetrie pro stanovení riboflavinu, Diplomová práce, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013, Zlín E. CHOE, R. HUANG, D. B. MIN: Chemical Reactions and Stability of Riboflavin in Foods, JOURNAL OF FOOD SCIENCE—Vol. 70, Nr. 1, 2005 R. POZDRIK, F.A. RODDICK, P.J. ROGERS,T.NGUYEN: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129 |
Předběžná náplň práce |
Pokud je pivo vystaveno působení světelného záření, velmi rychle v něm vzniká nežádoucí velmi nepříjemná tzv. letinková (světelná – anglicky výstižně nazývaná též skunky) příchuť a dochází ke změnám jeho barvy. Tyto nežádoucí jevy jsou spojeny s neenzymatickými reakcemi, v nichž vystupují izohumulony a sirné složky aminokyselin a jejich derivátů. Jako fotokatalyzátor zde působí zejména riboflavin (vitamín B2). Riboflavin, který se vyskytuje v řadě potravin, je tepelně stabilní ale na světle sám poměrně rychle degraduje a působí jako efektivní fotosenzibilizátor. Degradace riboflavinu je spojena se změnami optických vlastností vzorků.
Práce navazuje na předchozí bakalářskou práci a měla by přispět k vývoji optické metody detekce fotodegradace piva a jiných nápojů. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření. Na VUPS bude zde probíhat i část experimentální práce. |