Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Studium prvkového profilu proteinových doplňků potravin
Název práce v češtině: Studium prvkového profilu proteinových doplňků potravin
Název v anglickém jazyce: Elemental profile study of protein food supplements
Klíčová slova: Makro prvky, stopové prvky, těžké kovy, hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mikrovlnný rozklad, proteinové doplňky stravy
Klíčová slova anglicky: Macroelements, trace elements, heavy metals, inductively coupled plasma - mass spectrometry, microwave-assisted digestion, protein dietary supplements
Akademický rok vypsání: 2024/2025
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra analytické chemie (31-230)
Vedoucí / školitel: RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 08.01.2025
Datum zadání: 08.01.2025
Datum potvrzení stud. oddělením: 09.01.2025
Forma studia: prezenční
Datum odevzdání elektronické podoby:16.05.2025
Datum proběhlé obhajoby: 29.05.2025
Oponenti: RNDr. Eliška Nováková, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato práce se zaměřuje na analýzu prvkového složení proteinových doplňků potravin, které jsou stále oblíbenější součástí stravy zejména mezi sportovci a osobami usilujícími o zlepšení svého zdraví či fyzické kondice. Cílem je identifikovat a kvantifikovat obsah esenciálních i potenciálně toxických prvků pomocí moderních analytických metod, jako je například atomová absorpční spektrometrie (AAS) nebo hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS). Práce poskytuje důležitý přehled o kvalitě a bezpečnosti těchto produktů na trhu, hodnotí jejich přínos ke výživě a identifikuje případná rizika spojená s konzumací.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK