Vývoj nových analytických postupů pro stanovení aditiv v plastech a dalších polymerních materiálech
Název práce v češtině: | Vývoj nových analytických postupů pro stanovení aditiv v plastech a dalších polymerních materiálech |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Development of new analytical procedures for determination of additives in plastics and other polymeric materials |
Klíčová slova: | aditiva, plasty, polymery, analytické metody |
Klíčová slova anglicky: | additives, plastics, polymers, analytical methods |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | disertační práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra analytické chemie (31-230) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Dr. Radomír Čabala |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 08.10.2019 |
Datum zadání: | 08.10.2019 |
Předběžná náplň práce |
Hlavním zaměřením doktorské práce bude identifikace a kvantitativní analýza xenobiotik v plastech a v dalších polymerních materiálech používaných při výrobě potravinářských obalů a předmětů přicházejících do styku s potravinami. Polymerní materiály jsou častým typem výrobků, určených k balení, uchovávání a servírování potravin a pokrmů. Obecné legislativní požadavky na jejich bezpečnost jsou regulovány Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami v článku 3, a specifické požadavky na plasty, včetně pozitivního seznamu povolených monomerů, vstupních látek a aditiv jsou uvedeny v Nařízení Evropské komise č.10/2011 na plasty a výrobky z nich. Toto nařízení článkem 19 současně dává podnikatelským subjektům povinnost sledovat, případně eliminovat hodnoty/úrovně migrace povolených látek. Nařízení na plasty současně stanovuje i povinnost identifikovat nezáměrně přítomné látky (tzv. NIAS), což mohou být meziprodukty polymerace, reakční a degradační produkty při výrobě plastů, případně i nečistoty pocházející z použitých surovin. Na základě literární rešerše, budou vytipována zejména ta xenobiotika, která mají negativní toxikologický profil a mohla by v případě migrace/uvolňování do potravin či hotových pokrmů nepříznivě ovlivnit jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost.
Experimentální část práce se bude zaměřovat na vývoj extrakčních postupů a následně vývoj a optimalizaci instrumentálních metod pro stanovení aditiv v simulantech potravin, kdy bude pozornost věnována především plynové chromatografii s hmotnostně spektrometrickou detekcí. Cílem vyvinuté metody bude její aplikace na výrobky a materiály přicházející do styku s potravinami. |