Role sacharidového metabolismu v přirozené odolnosti olivovníku k abiotickému stresu
Název práce v češtině: | Role sacharidového metabolismu v přirozené odolnosti olivovníku k abiotickému stresu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The role of saccharide metabolism in olive natural abiotic stress tolerance |
Akademický rok vypsání: | 2013/2014 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra experimentální biologie rostlin (31-130) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Hana Konrádová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 06.10.2014 |
Datum zadání: | 06.10.2014 |
Konzultanti: | doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Nepříznivé podmínky jsou velice častou příčinou ohrožení rostlin, a tedy i hlavního primárního zdroje potravin pro lidstvo. Olivovník (Olea europaea L.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa. Pěstuje se v řadě zemí subtropického pásma. Olivovník je dlouhověký strom schopný snášet vysoké teploty kombinované s omezeným přísunem vody, na druhou stranu je během zimního období často vystaven teplotám pod bodem mrazu. Olivovník syntetizuje kromě manitolu (cukerný alkohol) také sacharidy rafinózové řady (RFO), kterým jsou rovněž přičítány ochranné funkce v reakci na abiotické stresy. Vzhledem ke své přirozené odolnosti vůči biotickým stresům a bohatosti sacharidového spektra je oliva vhodný materiál ke studiu potenciálu jednotlivých skupin sacharidů přispět k vyšší odolnosti rostlin. Základní charakteristiky změn sacharidového spektra v reakci na abiotický stres ukazují na přednostní akumulaci manitolu při stresu zasolení a zvýšení obsahu RFO při stresu nízkých teplot (výsledky jsou obsahem diplomové práce vypracované v našem týmu, obhájené 2004; dále publikované v Rejšková et al. 2007). Cílem navrhované práce bude zmapovat podrobně reakci oliv na další typy abiotických stresů např. osmotický stres, extrémní teploty, a to jak při působení stresu, tak ve fázi zotavování. Plánujeme porovnání výsledků s obdobnými charakteristikami extrémně odolné původní olivy Olea europia ssp. laperrinei. Oliva Laperrinova je saharský reliktní a endemitický druh, který je přizpůsoben extrémnímu pouštnímu prostředí a je v současnosti považován za slibný genový zdroj pro šlechtění odolnějších kulturních oliv. Byla prokázána jeho účast ve velice časných fázích průběhu domestikace současných kulturních oliv. Cílem práce je vytipovat charakteristiky změn sacharidového metabolismu, které jsou součástí mechanismů účastnících se na obraně rostlin při nepříznivých podmínkách prostředí. |