Jsou cukerné alkoholy zbraní v souboji mezi rostlinou a patogenem?
Název práce v češtině: | Jsou cukerné alkoholy zbraní v souboji mezi rostlinou a patogenem? |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | |
Akademický rok vypsání: | 2013/2014 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra experimentální biologie rostlin (31-130) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Hana Konrádová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 16.11.2013 |
Datum zadání: | 20.12.2013 |
Konzultanti: | doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Cukerné alkoholy jsou látky, které se vyskytují v mnoha rostlinách a některé druhy je dokonce využívají jako základní složku sacharidového spektra (sorbitol, manitol, volemitol atd.). Zajímavá je malá příbuznost mezi producenty cukerných alkoholů, která ukazuje na pravděpodobný nezávislý vznik této schopnosti v evoluci. Produkce cukerných alkoholů je považována za výhodu z hlediska řešení mnoha stresů, protože cukerné alkoholy jsou účinnými zhášeči volných radikálů, osmoprotektanty a zásobárnou redukční síly. V poslední době se ovšem objevily práce, které naznačují i překvapivou roli manitolu jako toxického agens v interakci mezi houbovým patogenem a rostlinou.
Cílem práce je vyhledat a shrnout dostupné informace o roli cukerných alkoholů v interakci mezi rostlinou a jiným organismem. Práce může pokračovat diplomovou prací zaměřenou na studium sacharidů vybraných druhů ořešáků (citlivých a necitlivých druhů) k významnému houbovému patogenu. Práci je možno přizpůsobit požadavkům učitelského studia. |