Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Životní styl, trendy ve stravování a sociální pozice: meze a možnosti aplikace modelu Pierra Bourdieu na dílčí výzkum životního stylu a stravovacích návyků v České republice
Název práce v češtině: Životní styl, trendy ve stravování a sociální pozice: meze a možnosti aplikace modelu Pierra Bourdieu na dílčí výzkum životního stylu a stravovacích návyků v České republice
Název v anglickém jazyce: Lifestyle, food trends and social position: limits and possibilities of application of the Pierre Bourdieu's model to partial research of lifestyle and eating habits in the Czech Republic
Klíčová slova: Sociologie jídla, Pierre Bourdieu, ekonomický kapitál, kulturní kapitál, životní styl, prostor jídla, prostor životního stylu, kvantitativní výzkum, srovnání
Klíčová slova anglicky: Sociology of food, Pierre Bourdieu, economic capital, cultural capital, lifestyle, space of food, space of lifestyle, quantitative research, comparison
Akademický rok vypsání: 2010/2011
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra veřejné a sociální politiky (23-KVSP)
Vedoucí / školitel: PhDr. Ing. Petr Soukup, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 28.02.2011
Datum zadání: 28.02.2011
Datum a čas obhajoby: 18.06.2012 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:16.05.2012
Datum proběhlé obhajoby: 18.06.2012
Oponenti: PhDr. Kateřina Ptáčková
 
 
 
Seznam odborné literatury
BOURDIEU, Pierre. Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste. Harvard University Press, 1984. 613s. ISBN 0-674-21277-0

BOURDIEU, Pierre. Teorie jednání. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998, 179 s. ISBN 80-7184-518-3.

DANIELS, Peter. An Introduction to Human Geography: Issues for the 21st Century. Pearson Education Limited 2001, 2008. 517s. ISBN 978-0-13-205684-7.

TILLEY, Christopher Y. Handbook of material culture. Chapter 9.Food, rating and the good life: FARQUHAR, Judith 2006, SAGE Publications Ltd 2006. 556s. ISBN 1-4129-0039-5.

LUPTON, Deborah. Food, the body, and the self. SAGE Publications Ltd 1996. 175s. ISBN 0-8039-7647-X.

BEARDSWORTH, Alan. KEIL, Theresa. Sociology on the menu: An invitation to the study of food and society. Routletge 1997. 277s. ISBN 0-415-11424-X.

GOODY, Jack. Cooking, cuisine, and class: A study in comparative sociology. Cambridge University Press 1982. 253s. ISBN 0-521-28686-4

ŠAFR, Jiří. Životní styl a sociální třídy v ČR. Disertační práce.Univerzita Karlova v Praze 2008,218s.

WEININGER, Elliot. Foundations of Bourdieu’s Class Analysis. Approaches to Class Analysis. Cambridge University Press 2005, dostupné z: http://www.ssc.wisc.edu/~wright/Found-c4rev.pdf

DE VAUSS, D.A., Surveys in Social Research. George Allen & Unwin (Publishers)Ltd, 1986. 245s. ISBN 0-04-312024-5

DISMAN, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost. Nakladatelství Karolinum, 2008. 372s. ISBN 978-80-246-0139-7

GIDDENS, Anthony. Sociologie. Argo 2005. 595s. ISBN 80-7203-124-4

Předběžná náplň práce
Ve své práci se pokusím zmapovat postoj české společnosti k životnímu stylu, zejména pak ke trendům ve stravování. Zajímat mě budou otázky, co pro lidi znamená zdravý životní styl, jaký mají postoj ke sportu a hubnutí, co si představují pod pojmem zdravá strava atd. Na tyto otázky se pak budu dívat celkově i skrze základní sociodemografické charakteristiky. Pravděpodobně se podle získaných výsledků pokusím vytvořit typologie. Hypotéza, se kterou budu do výzkumu vstupovat, by mohla znít: Mezi různými sociálními skupinami existují určité vzorce spotřeby.
Vycházet budu ze sociologie P. Bourdieu a jeho teorie jednání, zde mě pravděpodobně bude zajímat zejména kulturní kapitál a ekonomický kapitál .Další podkladem pro mě bude jeho teorie stratifikace, podrobně rozepsaná v díle Distinction, tedy vztahy mezi životním stylem a společenskými skupinami.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
My bachelor's work is going to map attitudes of Czech society to lifestyle, especially food trends. This work will focus on : what does healthy lifestyle mean to people, what are people's attitudes to sports and diet, what they can imagine if they say healthy food etc. I'm going to analyze this questions through basic sociodemographic characteristics.Probably some typology will be constructed. My hypothesis would probably sounds like : There exist some patterns of consume among particular social groups.
My theoretic source will be sociology of Pierre Bourdieu and his theory of practice, especially cultural capital and economic capital. Another source will be Bourdieu's theory of stratification, introduced in Distinction, relations between lifestyle and social groups.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK